A jövő börtönének víziója: percek alatt letölthető büntetések

A Cognify vállalat által fejlesztett technológia forradalmasíthatja a jövő börtönbüntetéseit, ahol az elítéltek akár percek alatt letölthetik a súlyos bűncselekményekért járó évtizedes büntetéseket hamis emlékek beültetésével.

A büntetés-végrehajtás jövőbeli formája a Black Mirror sorozat egyik disztópikus epizódját idézi, ahol a hosszú évekig tartó börtönbüntetések helyett a Cognify vállalat által fejlesztett módszerrel, implantátumok segítségével ültetnek be hamis emlékeket a bűnözők agyába. Ezáltal érzelmeket, empátiát és lelkiismeret-furdalást váltanak ki, ami megváltoztathatja az elítéltek bűnözéssel kapcsolatos véleményét és hozzáállását. A módszerrel a hosszú bezártság mellőzésével is elérhető a kívánt hatás.

A büntetési módszerek története során számos kegyetlen és embertelen forma létezett, mint például a csonkítás vagy a kínzás. A filmipar is megihlette már ezeket a módszereket, például A pusztító című filmben a karaktereket több évtizedre hibernálják. A Cognify technológiája azonban lehetővé teheti, hogy a hagyományos börtönbüntetések helyett új alternatívát kínáljon.

A jelenlegi börtönrendszer gyakran nem teszi lehetővé az elítéltek sikeres társadalmi reintegrációját, ráadásul jelentős költségekkel jár az állam számára. A Cognify által kínált megoldás ezt a problémát is orvosolhatja.

Az új technológia már egereknél és csigáknál bizonyítottan működik, ahol sikerült hamis emlékeket beültetni, illetve emlékeket átvinni egyik egyedről a másikra. Habár az emberi tesztelés még várat magára, a kutatók bizakodóak a koncepció sikerességét illetően.

A mesterséges emlékek beültetése a bűncselekmény súlyosságától függően változó intenzitással és típussal történik, így a büntetés személyre szabott lehet. Az emlékek létrehozásához mesterséges intelligenciát használnak, amely a vizuális információkat kódokká alakítja és közvetlenül az agyba továbbítja. A DNS-ben és RNS-ben tárolt emlékek segítségével az egyén viselkedése és gondolkodásmódja is megváltozhat.

Azonban a technológia alkalmazása komoly etikai kérdéseket vet fel, mint például az önérzet elferdülése vagy a társadalmi normákhoz való kényszerített alkalmazkodás. A koncepció számos kritikával és szkepticizmussal találkozik, de a fejlesztők továbbra is hisznek abban, hogy a technológia forradalmasíthatja a büntetés-végrehajtást.

Hashem Al-Ghaili, a koncepció egyik ötletgazdája szerint a társadalom nem fogja tudni megállítani ezt a forradalmat.