A Coldplay koncertjei felpezsdítették Budapest turizmusát

A Coldplay júniusi budapesti koncertjei jelentős hatással voltak a város turizmusára, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint több mint 110 ezer vendéget és 200 ezer vendégéjszakát regisztráltak a fővárosban.

A világhírű brit zenekar három alkalommal, június 16-án, illetve 18-19-én lépett fel a Puskás Arénában, ami komoly hazai és nemzetközi érdeklődést váltott ki. A koncertek hatására a fővárosi szálláshelyek forgalma jelentősen megnőtt; a vendégek száma 35 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké pedig közel 30 százalékkal emelkedett a koncerteket megelőző héthez képest.

A látogatók túlnyomó többsége, 88 százaléka külföldről érkezett. A legtöbb vendég az Egyesült Királyságból és Izraelből (egyaránt 9 százalék), az Egyesült Államokból (6 százalék), valamint Németországból (5 százalék) látogatott Budapestre ebben az időszakban.

A nemzetközi vendégéjszakák száma a koncerteket megelőző héthez képest 33 százalékkal nőtt. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint ez a növekedés jelentős turisztikai hatást jelent, hiszen tavaly ugyanebben az időszakban csupán 1 százalékos volt a külföldi vendégéjszakák számának emelkedése.

A koncertek nem csak a szálláshelyeket töltötték meg, hanem a napi látogatók számát is jelentősen megemelték. A belföldi egynapos látogatók száma 37, a külföldieké pedig 148 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A zenekar és a rajongók által megosztott közösségi médiás posztok hihetetlen számú felhasználót érnek el világszerte, akik így felfigyelhetnek Budapestre, és legközelebb talán már szintén vendégként köszönthetjük őket hazánkban. Az Instagramon 26,6 millió követővel rendelkező Coldplay június 22-i, Budapest látványosságairól és a koncertről megosztott videóját három nap alatt több mint 3 millióan nézték meg, és több mint 170 ezren lájkolták. További három Budapesttel kapcsolatos posztjukra is érkezett mintegy 850 ezer like, a #coldplaybudapest hashtag-re pedig több mint 4200 bejegyzés.