Húsz aktivistát ítéltek el, felszólalt az Európa Tanács főtitkára

Marija Pejcsinovics Burics, az Európa Tanács főtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy szakértőket és aktivistákat munkájuk végzése miatt távollétükben ítéltek el, és követelte a politikai foglyok azonnali szabadon engedését.

Az Európa Tanács határozottan elítéli a belorusz szakértőkből, újságírókból és ellenzéki politikusokból álló csoport ellen távollétükben hozott büntetőítéleteket - nyilatkozta a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet vezetője szerdán. Marija Pejcsinovics Burics reakciója egy belarusz bíróság hétfői döntésére vonatkozott, amelyben húsz politikai elemzőt és aktivistát ítéltek el egyenként legalább 10 év börtönbüntetésre a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés és szélsőséges csoportban való részvétel vádjával.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a megalapozatlan és hamis vádak alapján folytatott tárgyalások a tisztességes eljárás egyértelmű megsértését jelentik. "Ez újabb emlékeztető az országban zajló politikai elnyomásból eredő, az emberi jogok szisztematikus és széles körben elterjedt megsértésére" – mondta.

Burics különösen felháborítónak találta, hogy az Európa Tanács olyan partnereit ítélték el, akik elkötelezettek az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia iránt. Rámutatott, hogy a beloruszokat továbbra is igazságtalanul vádolják meg és ítélnek el, amiért békésen és bátran kiállnak jogaik mellett, vagy csupán szakmai tevékenységüket gyakorolják.

Az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal Belarusz összes politikai foglyával, és azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátásukat követeli. A nemzetközi joggal összhangban követelik az őket ért szenvedésért járó felelősségre vonást.

Végül a főtitkár kijelentette, hogy az ET továbbra is szorosan együttműködik a belorusz demokratikus erőkkel, a civil társadalommal és a független médiával, valamint mindazokkal, akik egy szabad és demokratikus Belarusz megteremtésére törekednek.