Németország megakadályozta a Volkswagen gázturbinarészlegének kínai felvásárlását

A német kormány szerdán blokkolta a Volkswagen MAN Energy Solutions leányvállalatának gázturbinarészlegének eladását egy kínai vállalatnak, a gazdasági kapcsolatokból eredő kockázatok csökkentése érdekében.

A német kabinet döntése a Kínával fennálló gazdasági kapcsolatokból eredő kockázatok csökkentésére irányuló törekvések részeként született meg. A MAN Energy Solutions tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a kormány vizsgálat alá fogja venni a tervezett eladást a kínai állami tulajdonú CSIC Longjiang GH Gas Turbine Co. (GHGT) részére.

Az üzletet, amelynek részletei nem váltak nyilvánosságra, eredetileg 2020 júniusában jelentették be. A GHGT a China State Shipbuilding Corporation (CSSC), a kínai hajóépítő ipar egyik domináns szereplőjének tulajdonában áll.

A német vállalat szóvivője nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. Azonban három, az ügyet ismerő forrás már korábban, kedden jelezte a Reutersnek, hogy a német kormány várhatóan meg fogja akadályozni a tranzakciót. Egyikük szerint az MAN Energy Solutions a blokkolt eladás következtében leállítja a gázturbinák fejlesztését és gyártását, de megtartja a nyereséges turbinaszerviz-üzletágat.

A német gazdasági minisztériumnak jogában áll felülvizsgálni és szükség esetén megakadályozni azokat a tranzakciókat, amelyek potenciálisan nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

: Reuters