Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát lezárják

Jövő héttől kezdődően egy hónapra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén áthaladó DN7-es főutat, a Déli-Kárpátokat átszelő A1-es autópálya építése miatt.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerdai bejelentése értelmében a DN7-es főutat július 8-ától augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként azonban a forgalom számára nyitva tartják. A lezárás oka, hogy az A1-es autópálya Bojca (Boita) és Cornetu-kolostor közötti, mintegy 30 kilométeres szakaszának építése során erődirtást végeznek az építőtelep előkészítése céljából.

Az alternatív közlekedési útvonalakat a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság, a CNAIR fogja a közeljövőben kijelölni. A DN7-es út lezárása jelentős hatással lesz a térség közlekedésére, tekintettel arra, hogy ez az útvonal naponta átlagosan több mint 10 ezer jármű által van használva a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint.

A Pitesti és Nagyszeben közötti, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő 123 kilométeres autópálya építése 2020-ban kezdődött el, és jelenleg 13 kilométeres szakasza van forgalomban Szeben megyében. Az A1-es autópálya, amely a Bukarestet a magyar határral összekötő sztráda része, a Bojca-Cornetu térségben halad majd az Olt völgyén keresztül, a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt. Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának részét képezi, és a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül a legforgalmasabb.