Orbán Viktor átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét

Orbán Viktor hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a következő hat hónapra, miután tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben.

A magyar kormányfő a hivatalos átvételt követően meglátogatta a nemrég felújított Brüsszeli Magyar Házat, amely a magyar elnökség programjainak kulcsfontosságú helyszíne lesz, Sulyok Tamás köztársasági elnök társaságában. Magyarország utoljára 13 évvel ezelőtt, 2011. január 1-jétől töltötte be az elnökséget, Belgiumot követve és a Donald Tusk vezette Lengyelországot megelőzve. Annak ellenére, hogy voltak felhívások Magyarország elnökségének elhalasztására a jogállamisági aggályok miatt, az elnökség a tervek szerint haladt előre.

Orbán Viktor a belga miniszterelnökkel való találkozó során hivatalosan is átvette az EU Tanács elnökségét, és Magyarország a spanyol és a belga prioritásokkal összhangban kijelölte az Unió vezetésére vonatkozó terveit. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren gratulált Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez. Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy Magyarország hatékonyan fogja előmozdítani a közös európai értékeket, célokat és érdekeket, és kijelentette, hogy Ukrajna kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez és erősíteni Európát. Zelenszkij nem említette Orbán Viktort a bejegyzésben, annak ellenére, hogy jelentések szerint lehetséges hivatalos találkozó várható közöttük. Zelenszkij egy másik bejegyzésben köszönetet mondott De Croo-nak az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséért és az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós támogatásért.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő 20 ezer aláírással ellátott levelet küldött az Európai Tanács elnökének, amelyben a közelgő magyar EU-elnökség felfüggesztését kéri. A politikus szerint az Orbán-kormány az elmúlt években aláásta a jogállamiságot és a médiaszabadságot Magyarországon. A felfüggesztés végül nem következett be, Magyarország július 1-jétől egészen december 31-ig az Európai Unió elnöke lesz.

Alexander De Croo a múlt pénteki beszédében előbb a legjobbakat kívánta Orbán Viktornak és Magyarországnak abban, hogy folytassa a munkát, kiemelve Ukrajna támogatását és az átmenetet az új intézményi ciklusba, majd keményen beszólt a magyar miniszterelnöknek. "Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni" – üzent De Croo nagy mosollyal a sajtóteremben Orbán Viktornak. A kijelentését nevetés fogadta, és a belga kormányfő hozzátette még, hogy ez egy érdekes pozíció és legalább egyszer az életben mindenképpen ajánlani tudja Orbán Viktornak is.

Miközben Orbán Viktor egy új EP-frakció összehozásán dolgozik, az is biztosnak látszik, hogy nem lesz könnyű dolga, amikor az EU soros elnökségét vezeti. Az elnökségi átadás-átvétel Brüsszelben szentmisével kezdődött, ahol az európai politikai döntéshozókat valódi politikai bölcsességgel segítését kérték az igazság, az igazságosság és a béke megteremtéséért. Az ünnepélyes elnökséget nyitó eseményen a belga és a nemzetközi diplomáciai élet szereplői is részt vettek.

Daniel Freund továbbra is aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikájával kapcsolatban, különösen az orosz energiafüggőség, a migrációs ügyek, a Kína-barát kereskedelempolitika és a zöld átállás terén. A balkáni bővítés kapcsán is attól tart, hogy előnyt jelent majd az EU által problémásnak tekintett szerb és boszniai szerb vezetés számára.

Brüsszelben az ország EU-hoz akkreditált nagykövete, Ódor Bálint is aktív szerepet vállal, különböző agytrösztök háttérbeszélgetésein vesz részt, ahol kőkemény bírálatok is elhangoznak a magyar kormány felé. Továbbra is téma brüsszeli körökben, hogy az Európai Bizottság miért nem megy ezen a héten testületileg Budapestre, a látogatás nyár utánra került. Az első elnökségi nap egy érdekességgel is szolgált: lemondták Bóka János EU-ügyi miniszter kedd délelőttre tervezett nemzetközi sajtótájékoztatóját, az új dátum július 10.

Orbán Viktor egy hétfő esti interjúban az M1 műsorában optimizmusát fejezte ki a magyar soros elnökséggel kapcsolatban, és elmondta, hogy bár nem túl jó jel egy olyan embertől átvenni a stafétát, aki megbukott az EP-választáson, ő nem babonás. Elismerte, hogy a belga miniszterelnök jó munkát végzett, és hozzátette, hogy kár, hogy elvesztette a választásokat, de ha az emberek nem bíznak a vezetőjükben, akkor ez a helyzet. "Az én helyzetem egyelőre más, legyőztük a régi és az új ellenzéket, joggal érezhetjük, hogy megerősítést kaptunk az emberektől" – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, hogy most még optimistább, mint volt, mivel Európában az emberek változást akarnak.

Az M1-nek adott interjúban Orbán Viktor kifejtette, hogy nem akar Európai Egyesült Államokat, és hangsúlyozta, hogy az európai politikai paletta átrendeződése optimizmussal tölti el. Úgy véli, hogy az emberek változást akarnak, még ha a brüsszeli bürokraták nem is. Szerinte az általa vezetett új frakció hamarosan a harmadik, majd a második legerősebb képviselőcsoport lesz Brüsszelben. Orbán nemmel szavazott Ursula von der Leyen bizottsági elnöki kinevezésére, de Manfred Weberrel szemben jobb választás volt. A brexit kapcsán megjegyezte, hogy a brit kilépés is hasonló módon kezdődött, és hangsúlyozta, hogy az új pártszövetség, a Hazafiak Európáért, az európai patriótákat fogja össze, akik nem mások ellen, hanem önmagáért szeretik a hazájukat.

A Financial Times hasábjain Orbán Viktor kifejtette, hogy Magyarország kivételesen aktív EU-elnökségre készül, és célja, hogy félretenni az ideológiai vitákat és beindítani Európa motorját, hogy ismét versenyképessé lehessen a régió. A magyar kormányfő szerint itt az ideje, hogy Európa vezető szerepre törekedjen a zöldiparban, különös hangsúlyt fektetve az elektromos járművek fejlesztésére és gyártására. Emellett hangsúlyozta a gazdasági nyitottság és a nemzetközi együttműködés előmozdításának, valamint az illegális migráció megfékezésének fontosságát. A kohéziós politika jövőjét is igyekszenek úgy alakítani, hogy a régiók között minél nagyobb konvergenciát érjenek el, és a gazdákra összpontosító uniós agrárpolitika alapjainak megteremtésére is törekszenek.