Paks II.: megvan a szerkezetépítés első magyar alvállalkozója

A Paks II. atomerőmű bővítésének keretében fontos szerződést írt alá a Titan-2 JSC Concern és a Bayer Construct Zrt., amely a projekt első magyar szerkezetépítési alvállalkozójává vált.

A Paks II. projektben a fővállalkozó orosz Roszatom és a Titan-2 JSC Concern már 2022 júliusában megállapodott az 5-ös blokk nukleáris szigetének és turbina-létesítményeinek kivitelezési munkálatairól. A Titan-2 JSC Concern, amely Oroszország egyik legnagyobb mérnöki és kivitelező vállalata, nemzetközi szinten is több hasonló nagyprojektben vesz részt, mint például a törökországi Akkuyu és az egyiptomi El-Dabbaa atomerőművek építése.

A Bayer Construct Zrt. szerkezetépítési üzletága korábban olyan jelentős magyarországi projekteken dolgozott, mint az Aréna, az Etele Plaza vagy az Agora Központ irodaházai. A mostani szerződés a Paks II. projekt életében mérföldkőnek számít, és a 5-ös blokk nukleáris szigetének több épületét érintő, 3 méter vastag beton alaplemezek kivitelezéséről szól. Az előkészítő egyeztetések a felek között közel egy éve zajlottak.

A Roszatom korábbi tájékoztatása szerint az első betonozások a közel 30 méter mély munkagödör alján még az idei év végén megkezdődnek.