Z. József kilenc év börtönt kapott üzlettársa meggyilkolásáért

Kilenc év börtönbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Z. Józsefet, aki hat évvel ezelőtt agyonverte és elásta üzlettársát Szigetszentmártonban.

A vádlottat emberölés bűntette miatt ítélték el. Az áldozat holttestét csak négy évvel az eltűnése után találták meg, 2022. május 25-én, amikor a vádlott fia értesítette a rendőrséget. A bíróság tájékoztatása szerint Z. József és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért. A vádlottat, aki házi őrizetben volt, a bíróság letartóztatásba helyezte.

Z. József, aki egyetemi és főiskolai végzettséggel is rendelkezik, 68 éves korában állt bíróság elé. Elmondása szerint két és fél évtizeddel ezelőtt ismerkedett meg Gy. Jánossal, akivel később üzleti kapcsolatot alakított ki. Együtt alapítottak egy hajópadlókat gyártó céget 2003-ban, de az vállalkozás nem járt sikerrel.

A vádlott korábban Gy. Jánost alkalmazta a németországi építőipari cégénél ügyvezetőként és tolmácsként, de a kapcsolatuk megromlott, amikor kiderült, hogy Gy. János 2017-ben a külföldi megrendeléseket saját és üzleti partnerei tevékenysége körében, a maga hasznára fordította. Z. József szerint az üzlettársa iránti rossz érzéseit az is erősítette, hogy Gy. János saját anyját is bántalmazta szavakkal.

A bűncselekmény előtt mindkét férfi anyagi nehézségekkel küzdött. A gyilkosság napján Gy. János Z. József családi házához érkezett, hogy megbeszéljék a Németországba tervezett autóvásárlást. A vádlott fia és annak barátnője is a házban tartózkodtak, de Z. József erről nem tudott.

A két férfi közötti vita hevében Z. József meglökte üzlettársát, aki a lépcsőn esett meg és beverte a fejét. Gy. János felállt és támadást indított, mire Z. József egy betonvas rúddal többször megütötte. A vádlott vallomása szerint nem emlékszik arra, hogy az áldozat hol ütötte be a fejét, és miután az a földre került, nem bántalmazta tovább. Z. József pánikba esett, összetörte az áldozat mobilját, megsemmisítette az útlevelét, majd a holttestet egy talicskával az udvari komposztálógödörbe helyezte és eltemette. A bíróság nem jogerősen ítélte el kilenc év börtönre.