Embercsempész pár ítélete: Tizennégy és négy év fegyház

Jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy embercsempészt, aki 2021 tavaszán az M9-es autóúton egy égő furgonban magukra hagyta az általa szállított határsértőket.

A 21 éves férfi és 26 éves élettársa egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként, fejenként 30 ezer forintért szállított határsértőket a szerb-magyar határtól az osztrák zöldhatár közelébe. 2021. márciusában egy személyszállításra alkalmatlan teherautóval nyolc szír állampolgárt, köztük egy kisgyereket vettek fel a szerb határhoz közeli erdős területen. Az autó azonban menet közben lerobbant, a motortérből füst szivárgott, ezért a férfi félreállt az autóúton. A helyszínre érkező rendőrök kérdésére a férfi tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana a furgonnal. A járőrök a füst mellett égett szagot is éreztek, ezért felszólították a férfit a raktér kinyitására. A férfi azt állította, hogy a hátsó ajtó beszorult, és amikor a rendőrök felszólították a jármű kulcsainak átadására, szándékosan beletörte a slusszkulcsot a gyújtáskapcsolóba.

A járőrök ekkor már dörömbölést és kiabálást is hallottak a teherautóból, ennek ellenére a férfi továbbra is folyamatosan tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana.

A tűzoltóknak és a határsértőknek végül együttes erővel sikerült kinyitniuk a hátsó ajtót, és az utasok el tudták hagyni a rakteret. Az oltás megkezdésekor a jármű már teljes terjedelmében égett, de a tűzoltóknak végül sikerült megfékezniük a lángokat. A történteket a pár a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig.

A táblabíróság a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek. Élettársát, aki a határsértők szállításában segített, szintén bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében találták bűnösnek, és négy év fegyházbüntetéssel sújtották. A vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

A védelem indítványát nyújtott be, mivel egy az ügyhöz kötődő másik férfinak még folyik a tárgyalása, és vele kapcsolatban még nem állapítottak meg bűnösséget, így szerintük ebben az ügyben sem állapítható meg a bűnszervezetben való elkövetés. Az elsőrendű vádlott védője szembesítést és a férfi kihallgatását kérte, amit a bíróság elutasított. Az ügyész szerint a másik férfi ügyében készült jegyzőkönyvek semmi olyat nem tartalmaznak, ami változtatna a jelenlegi helyzeten. Az ügyész úgy tartja, hogy a vádlottak, ha eseti jelleggel is, de csatlakoztak a bűnszervezethez. Az elsőrendű terhelt 5 alkalommal csempészett embert, ez alapján jogosan vonta le az elsőfokú bíróság azt a következtetést, hogy ez bűnszervezetben történt. Az ügyész szerint a fiatal férfi előre látta az általa szállított személyek halálának a lehetőségét, és abba belenyugodva cselekedett, ami aljas indoknak minősül, mert a felelősségrevonás elkerülése érdekében történt.

A védelem az emberölésre vonatkozó magatartást is vitatta. A férfi az elkövetéskor 19 éves volt, és a védő szerint egy rutinos vezető sem látta volna előre, hogy az autó ki fog gyulladni, erre egy 19 éves fiú egy egyéves jogsival nem tudhat felkészülni. Szakértői vélemények alapján nem volt zárva az autó hátsó ajtaja, ki tudták volna nyitni az utasok. A védő szerint az aljas indok sem állapítható meg, csak az aljas cél, azzal kapcsolatban viszont azt kell vizsgálni, hogy kialakulhatott-e az a történések rövid ideje alatt. Az elsőrendű vádlott vallomást is tett, és arra kérte a bíróságot, hogy csak amiatt ítéljék el, amit valóban elkövetett. A másodrendű vádlott állítása szerint kétszer vett részt embercsempészetben, egy alkalommal nem is tudta, hogy az történik. Elmondása szerint mindvégig ellenezte a bűncselekmények elkövetését, az utolsó úton is csak azért vett részt, mert kevés alkalommal tudott együtt lenni akkori barátjával, és ez is egy ilyen lehetőség volt.

Az Ítélőtábla végül helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék korábbi ítéletét, a férfit 14, a nőt 4 év fegyházra ítélte. A bíró az indoklásban elmondta, az elsőfokú bíróság az eljárás során betartotta a szabályokat, nem volt ok hatályon kívül helyezni a döntésüket. Megalapozott volt a tényállás, amit elektronikus adatok, több, köztük egy szír tanú vallomása és a tettenérés is bizonyít. A harmadik féllel kapcsolatban szerintük a védelem álláspontja azért volt téves, mert a korábbi ítélet nem tartalmazott semmit, ami rá vonatkozott volna, róla külön döntenek majd. A bíró elmondta, a bűnszervezet tényekből levont jogi következtetés, az úgy is megállapítható lett volna, ha a másik férfi kiléte ismeretlen. „Ez a bűncselekmény tipikusan bűnszervezetben követhető el” – mondta, mivel az embercsempészetet szervezettség, konspiratív működés jellemzi. Az emberölés lehetősége is jogosan volt megállapítva, mert a fiatal férfi tudta, hogy mi történik, hogy tűz van, hogy rendőrségi intézkedés van, hogy az utasok hátulról tudnának csak menekülni, hogy az ajtó zárva, és az a kulcs nyitja, amit beletört a gyújtáskapcsolóba. „A vádlott inkább belenyugodott abba, hogy meghaljanak az utasok", minthogy lebukjon az embercsempészés miatt, jegyezte meg a bíró arra utolva, hogy aljas indok vezette a férfit. „A 14 év fegyház kellő visszatartó erővel bír, nem csak a vádlottra, de mások számára is” – tette hozzá, majd azt mondta, hogy ebben az esetben súlyosbító tényező volt az is, hogy manapság nagyon elszaporodtak az embercsempészek.

A fiatal férfi – ahogy jött – vezetőszáron hagyta el a termet. Társával, a másodrendű vádlottal szemben az Ítélőtábla elrendelte az ítélet azonnali végrehajtását, így ő is a szegedi börtön munkatársainak kíséretében, bilincsben távozott.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.