A libanoni Hezbollah fegyverarzenálja

Egyre több jel utal arra, hogy eszkalálódhat a libanoni Hezbollah és Izrael közötti konfliktus, ami teljesen felboríthatja a régió kényes egyensúlyát. Az ENSZ-főtitkár szerint egy teljes körű háború Izrael és a Hezbollah között „katasztrófa” lenne, és bár a nemzetközi közösség nyugalomra int, komoly előkészületek zajlanak a két ország közös határán: a libanoni oldalon 90, míg az izraelin 60 ezer embert evakuáltak.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője beszédében nemrégiben azt mondta, hogy a csoport új fegyverekhez jutott, de ezt nem részletezte. Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége szerint a Hezbollah katonai erejét több mint 150 ezer különböző típusú és hatótávolságú rakéta alkotja. A Hezbollah fő támogatója és fegyverszállítója Irán, amely Irakon és Szírián keresztül szállítja a fegyvereket.

Az Asharq Al-Awsat hírszolgáltató szerint a Hezbollah többek között egy „al-Mas” néven ismert iráni gyártmányú, irányított rakétát is birtokol, amely páncéltörő képességgel rendelkezik. A csoport izraeli drónokat is lelőtt már föld-levegő rakétákkal, és egyirányú drónokat is indítottak, amelyek gyakran sikeresen célba értek.

Naszralláh elmondta, hogy 2006 óta a legnagyobb változás a Hezbollah fegyvertárában a precíziós irányítási rendszereinek bővítése volt. A Asharq Al-Awsat szerint a Hezbollahnak olyan iráni modelljei vannak, mint a „Raad”, „Fajr” és a „Zilzal” rakéták, amelyek nagyobb teherbírással és hatótávolsággal rendelkeznek, mint a katyusák.

A Hezbollah, egy libanoni síita politikai mozgalom, az 1982-es izraeli invázió idején jött létre, és a világ egyik legerősebben felfegyverzett nem állami szereplőjeként ismerik el. Irán évente több mint 700 millió dollárt biztosít a Hezbollahnak.

Haszan Naszralláh egy 2021-es interjúban azt közölte, hogy 100 ezer katonája van, ami szakértők szerint túlzó, becslések a milícia tényleges erejét 15–20 ezer kiképzett harcos közé teszik. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korábbi szóvivője szerint a Hezbollah minden mérőszámban sokkal erősebb, mint a Hamász. Az izraeliek ellenére erőfölényben vannak, és a világ 17. legerősebb haderejével rendelkeznek.