Újabb erdőtüzek pusztítanak Görögországban

Görögországban, a Híosz és Kósz szigeteken újabb erdőtüzek tombolnak, amelyek megfékezésére a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz a lakosság együttműködését kéri.

A görög hatóságok tizenöt helikoptert és repülőgépet, valamint tűzoltók százait vetették be a lángok megfékezésére, miután tűz ütött ki egy Athéntől nagyjából 20 kilométerre található sűrű erdőségben szombaton. A tüzet vasárnapra sikerült eloltani, azonban a Híosz és Kósz szigeteken újabb tüzek kezdődtek. A katasztrófavédelem hétfőn evakuálási parancsot adott ki a Híosz szigetének nyugati részén fekvő Metohinál élők számára, és arra szólították fel őket, hogy a biztonságuk érdekében menjenek át a közeli tengerpartra. A Kósz szigeten húsz tűzoltó, egy helikopter és önkéntes tűzoltók igyekeznek megfékezni az újonnan kitört tüzet.

Kiriákosz Micotákisz a hétfői kormányülésen beszélt arról, hogy "kivételesen nehéz júniusunk volt az időjárási viszonyok tekintetében, az évszakhoz mérten nagyfokú szárazsággal és szokatlanul erős széllel". A miniszterelnök szerint az idei nyár különösen veszélyesnek ígérkezik, mivel egy különösen enyhe, csapadék nélküli telet követ.

A kormányfő hatékonynak nevezte a drónok megelőző használatát az erdőtüzekre való figyelmeztetés terén, és méltatta a hatóságok és az önkéntes tűzoltók közötti együttműködést, amelynek köszönhetően alacsony szinten tudták tartani a tüzek okozta károkat. Micotákisz hangsúlyozta, hogy az egyik legnehezebb időszakhoz érkeztek, amelyet lehetetlen a lakosság segítsége nélkül átvészelni, különösen a megelőzés terén.

A forró, száraz időjárás és az erős szél júniusban nem csak Görögországban, hanem Törökországban is erdőtüzeket okozott. Az előrejelzések szerint az idei nyár a korábbiakhoz képest kifejezetten veszélyesnek ígérkezik, mivel egy különösen enyhe, csapadék nélküli telet követ.