75 km/h-s sebességgel száguldozott egy rolleres az M5-ös autópálya bevezetőjén

Bukósisak és más védőfelszerelés nélkül száguldott egy elektromos rolleres az M5-ös autópálya bevezető szakaszán az autók között. Egy autós rögzítette az esetet, és szerinte a rolleres körülbelül 75 km/h-s sebességgel haladt.

A Tények által megszólaltatott Kőrös András vezetéstechnikai szakértő szerint egy kisebb bukkanó is komoly balesetet okozhatott volna, és a rolleres súlyos sérüléseket szenvedhetett volna, különösen mivel a férfi a felvételeken láthatóan az autóktól alig pár centire haladt el. A szakértő kiemelte, hogy védőfelszerelés nélkül ekkora sebességgel közlekedni nagyon veszélyes, mert a legkisebb megingás is azonnal eséssel végződik, és a fejnek és a törzsnek mindenféle sérülése hatványozottan súlyos lehet.

Kőrös András felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi jogi helyzet még nem teljesen tisztázott az elektromos rollerek esetében, de már vannak irányelvek, amelyekhez tartani lehet magunkat. Például a rolleres által elérhető sebesség, ami 25 km/h feletti, a jelenlegi állásfoglalás alapján már segédmotornak minősül, ami jogosítványt, bukósisakot és biztosítást követel meg.

Az új KRESZ, amely várhatóan jövő tavaszra készül el, foglalkozni fog a rollerekkel kapcsolatos szabályozással, és várhatóan rendezi ezt a problémát.

Nemrégiben egy hasonló, de tragikusabb eset is történt, amikor egy férfi meghalt, miután a rollere valamiben elakadt és nagy sebességgel egy bukkanónak ütközött. Fejjel előre esett és több métert csúszott a betonon, ő sem viselt védőfelszerelést.