Ukrajna újjáépítése: óriási lehetőségek a segélyező országok számára

A 2022. február 24-én kezdődött orosz-ukrán háború következtében Ukrajna infrastruktúrája jelentős károkat szenvedett, a helyreállítás költségeit pedig 486 milliárd dollárra becsülik, amit a segélyező országok kamatostul fognak benyújtani.

Már több mint két éve tart a konfliktus, és a háború lezárása után Ukrajna számára elengedhetetlen lesz az infrastruktúra mielőbbi helyreállítása. A kórházak, iskolák újjáépítése, a termőföld rehabilitációja és a taposóaknák eltávolítása csak néhány a szükséges intézkedések közül. Az orosz támadások következtében az ukrán energiavállalatok teljesítménye jelentősen csökkent, közel 2 millió embert hagyva áram nélkül.

A károk mértéke hatalmas: az első hónapban 100 milliárd dollár értékű infrastruktúra semmisült meg, és a károk tovább nőttek. Az energiahálózat és a közlekedési hálózat jelentős része sérült meg, többek között 8400 kilométernyi autópálya, 200 vasútállomás és 150 vasúti híd. A lakásállomány 10 százaléka, 1242 egészségügyi intézmény, valamint vízkezelő és szennyvíztisztító létesítmények is károsodtak. A mezőgazdasági és halászati ágazatban okozott károk 300 százalékkal nőttek, és 9,6 millió ember korlátozottan vagy egyáltalán nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez és higiéniai feltételekhez.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok jelentik Ukrajna legfőbb segélyezőit. Az EU 2022 és 2024 között 11,1 milliárd eurót mozgósított, míg az Egyesült Államok egy 61 milliárd dolláros csomagot iktatott törvénybe, amely azonban jelentősen elmarad a szükséges összegtől.

A helyreállítás első lépései között szerepel az energiahálózat és a közlekedési infrastruktúra helyreállítása, amely csak a harcok befejezése után kezdődhet meg. A közúti és vasúti hálózat, valamint a légi közlekedés helyreállítása is kiemelt jelentőségű lesz.

A segélyező országok számára az újjáépítés jelentős befektetési lehetőségeket nyújthat. A külföldi államok lehetőséget kapnak arra, hogy saját vállalataik végezzék el a helyreállítási munkálatokat. Németország, Hollandia, Dánia és további országok is jelentős támogatást nyújtanak, és várhatóan továbbra is jelentős összegeket fognak Ukrajnába áramoltatni.

A támogatások ellenére a segélyező országok várhatóan kamatostul fogják benyújtani a számlát, és a befektetések megtérülésére számítanak. Az EU döntéshozatali mechanizmusa is átalakul, a minősített döntéshozatal felváltja az egyhangú kormányzást a külpolitikai kérdésekben.