Európa-szerte pusztító viharok követeltek halálos áldozatokat

Összesen heten vesztették életüket a Franciaországban, Svájcban és Olaszországban tomboló súlyos esőzések és viharok következtében a hétvégén. A viharok miatt több száz embert kellett evakuálni Svájcban, ahol a Rhone folyó és mellékfolyói kiáradtak.

A The Guardian beszámolója szerint a hétvégén Franciaországot, Svájcot és Olaszországot érintő kegyetlen viharok és özönvízszerű esőzések hét ember halálát okozták. Franciaország északkeleti részén, az Aube régióban három idős ember vesztette életét szombaton, amikor egy fa a heves szélben rájuk dőlt, egy negyedik utas pedig kritikus állapotban van.

Svájcban négy halálos áldozatot követelt az időjárás, egy ember eltűnt. Ticino kantonban három ember egy földcsuszamlás következtében halt meg, míg Saas-Grundban egy szállodában találtak rá egy holttestre, aki valószínűleg az árvíz áldozata lett. Egy másik férfi eltűnését jelentették, és azóta sem találták meg.

Az esőzések következtében több száz embert evakuáltak, és több útszakaszt le kellett zárni. Peccia városából 300 embert, egy focitorna résztvevőit kellett biztonságba helyezni, míg a Mognoban található üdülőtáborból közel 70 embert evakuáltak. A rendőrség szerint a viharok megnehezítették a mentési munkálatokat, több völgy megközelíthetetlen lett, és az elektromos hálózattól elszigetelődött, valamint egyes részek ivóvíz nélkül maradtak.

Az észak-olaszországi Aosta-völgyben az internetezők áradásokról és megduzzadt folyókról készült képeket osztottak meg.

A tudósok szerint az emberi tevékenység által okozott éghajlatváltozás növeli a szélsőséges időjárási események, mint az árvizek és viharok súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát.