Litkey Farkasék a Soling-világbajnokság győztesei

A Litkey Farkas, Vezér Károly, Wossala Kristóf alkotta magyar csapat diadalmaskodott a norvégiai Hankö szigetén megrendezett vitorlázó Soling-világbajnokságon.

A versenyen 12 ország 37 hajója mérte össze tudását, és a magyarok bizonyultak a legjobbnak ebben a nemzetközi mezőnyben. A Soling osztály már nem része az olimpiai programnak, de a résztvevők között világ- és Európa-bajnokok, valamint olimpiai versenyzők is helyet kaptak, ami mutatja a mezőny magas színvonalát.

A magyar hajóegység a verseny során nyolc futamból egyet megnyert, kétszer második és egyszer harmadik helyen ért célba, ami elegendő volt ahhoz, hogy egy brazil és egy norvég csapatot megelőzve az élen végezzenek. Litkey Farkas az Index megkeresésére elmondta, hogy győzelmi célokkal utaztak ki Norvégiába, annak ellenére, hogy a felkészülés során a számukra szokatlan vb-pályáról semmilyen személyes tapasztalattal nem rendelkeztek. Az Európa-bajnokságon szerzett ezüstérem után a csapat kormányosa szerint a mezőnytaktikára is nagyobb szükség volt, és ebből profitálhattak.

A csapat a vb-felkészülés hajráját az Eb-tapasztalataikhoz igazította, és a korábban tervezett vitorlacserét is meglépték, amelyek együttesen további önbizalmat biztosítottak számukra a norvégiai utazás előtt. A verseny során a tengeri hullámok és a folyó áramlata sem okozott különösebb problémát a magyar egységnek, amely végül 27 ponttal zárta a világbajnokságot, megelőzve a 33 pontot szerző brazilokat és a 36 ponttal harmadik helyen végző norvégokat.

Ez a győzelem nem az első jelentős eredményük a nemzetközi vizeken, hiszen a csapat mindössze egy hónappal ezelőtt ezüstérmet szerzett a Soling Európa-bajnokságon. A másik magyar egység (Varjas Sándor, Kovácsi László, Meretei Gábor) 40 ponttal hatodikként végzett.

A csapat sikerét sportdiplomáciai bravúr is követte, ugyanis a résztvevők döntése értelmében 2026-ban Magyarország, a Balaton ad otthont a hajóosztály világbajnokságának. Jövőre Brazília rendezheti meg a rangos eseményt. A soling hajóosztály 1972 és 2000 között volt az olimpiai program része.