Identitásválság elnapolva: a németeknél egy fecske nyarat csinált!

Az igazi erőpróba a negyeddöntőben, a szintén remek rajtot elkapó Spanyolország ellen jöhet el a német labdarúgó-válogatottnak, ám a drukkerek feltámadó lelkesedése így sem alaptalan. A 2024-es foci Eb házigazdái közönségszórakoztató futballal rukkoltak elő a csoportkörben, és ha Svájc ellen a helyzetkihasználás meg is bicsaklott, bizonyították, Julian Nagelsmann szövetségi kapitány Toni Kroos köré épített taktikájában tényleg van spiritusz.

Még a 70. percnek sem volt vége, de a stuttgarti közönség máris a „Berlin! Berlin!" – felkiáltások közepette ünnepelte a Nationalelf sikerét. Manuel Neuert, a házigazda veterán kapusát is megkérdezték a német kollégák, hallotta-e a lelátó igencsak optimista megnyilvánulását, mire próbált szerény maradni: hallotta, és nem lepi meg, hogy a szurkolók Berlinbe vágynak, ugyanis rendkívül szép város. Aztán mikor a döntőre terelődött a szó – mert a rigmus egyértelműen a június 14-ei finálénak szólt –, úgy felelt, hosszú az út odáig. Hosszú, de az első két csoportmeccsükkel bizonyították, kellő koncentrációval, kemény munkával akár el is juthatnak odáig. Legalábbis reméli...

Óriási előrelépést mutatott be az Index erősorrendjében a német labdarúgó-válogatott. Az Európa-bajnokság rendezője nem is annyira a helyezésén, mint inkább a pontszámán javított jelentőset, hiszen úgy lépett a harmadikról az első pozícióba, hogy közben közel 150 pontos hátrányt dolgozott le, és fordított tetemes előnybe az Eb-rajtkor még vezető Angliához képest.

Egy emlék kovácsolta csapatszellem

A nyitómérkőzésen bemutatott gólcunami, a skótok elleni 5–1, majd a mieink elleni, összességében magabiztos 2–0 meghozta a német szurkolók önbizalmát. Azt az önbizalmat, amit a Svájc elleni 1–1 sem tudott elvenni. Sőt, maga a tény, hogy a 2016-os, végül elődöntőt hozó Eb óta először sikerült veretlenül venni egy nagy torna csoportkörét, még tovább fokozta a helyiek hitét, jöhet az újabb nyári futballfieszta, a 2.0-s kiadás. A 2006-os világbajnoki menetelés kollektív társadalmi emlékét idézik így a németek – legyen szó drukkerről, újságíróról, az utca emberéről, sőt, példának okáért a csapatkapitány, Ilkay Gündoganról.

A torna előtt sokan féltették a német válogatottat, a szakértők identitásválságról, az útkeresés közbeni többszöri eltévelyedésről írtak-beszéltek a tornát megelőző bő egy évben. Csoportellenfélként mi magyarok is próbáltunk megkapaszkodni ezen véleményekben és elemzésekben, talán nem is ok nélkül, ám utólag kijelenthető – akár nagy menetelés lesz a vége, akár nem –, Julian Nagelsmann szövetségi kapitány csapata sok-sok mindennek nevezhető, csak a német fociidentitásnak híján lévőnek nem.

A Maestro: Toni Kroos

„131 passzkísérlete volt 95 százalékos pontosság mellett, aminél csak Xavinak volt több egy csoportmeccsen még 2012-ben, az akkor Eb-t nyert spanyolok középpályáján – emelte ki az Európa-bajnokság után visszavonuló középpályás magyarok elleni teljesítményét Borbély Imre, az xfb Analytics elemzője. – 47 vonalakat átjátszó passzal jelentkezett, rengetegszer volt megjátszható és játszotta tovább remekül a labdát. Sokan Musiala és Gündogan játékát emelik ki, teljesen érthető okból, de Kroos legalább akkora szerepet vállalt a magyarok elleni sikerből, mint az említett két játékos."

A többiek sem gyámoltalanok

Előzetesen arra számítottunk, hogy Nagelsmann jelentős taktikai variációt mutat majd be a németekkel, hol három-, hol négyvédős rendszerben szerepeltetve az övéit, míg a középpályán két szűrőre, két támadóközéppályás és két csatár, vagy épp a láncban három támadó (Musiala, Kai Havertz, Wirtz) juthat. Ebből istenigazából annyi jött be, hogy a csoportmeccsekre a klasszikus szélsőjátékot valóban feladták a németek. A csapat szélességét sokszor a jobbról fellépő Kimmich, illetve a balról érkező Maximilian Mittelstädt biztosította, míg Musiala és Wirtz inkább befelé húzódva, a félterületekben kereste a párharcokat és próbált helyzetet kialakítani.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, nyolcaddöntő

  • szombat 18.00: Svájc–Olaszország (Berlin)
  • szombat 21.00: Németország–Dánia (Dortmund)
  • vasárnap 18.00: Anglia–Szlovákia (Gelsenkirchen)
  • vasárnap 21.00: Spanyolország–Georgia (Köln)
  • hétfő 21.00: Portugália–Szlovénia (Frankfurt)
  • hétfő 18.00: Franciaország–Belgium (Düsseldorf)
  • kedd 18.00: Románia–Hollandia (München)
  • kedd 21.00: Ausztria–Törökország (Lipcse)

a negyeddöntő párosítása (ágrajz szerint)

  • Spanyolország/Georgia–Németország/Dánia (Stuttgart)
  • Portugália/Szlovénia–Franciaország/Belgium (Hamburg)
  • Románia/Hollandia–Ausztria/Törökország (Berlin)
  • Anglia/Szlovákia–Svájc/Olaszország (Düsseldorf)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!