A Starliner űrhajó hosszú időre az ISS-en rekedhet

A Boeing Starliner űrhajójának küldetése jelentősen meghosszabbodhat, akár 90 napig is az ISS-nél maradhatnak az űrhajósok. Az űreszköz indulása és dokkolása után is problémákkal küzdött.

A Starliner űrhajót több halasztás után június 5-én indították útnak, fedélzetén két űrhajóssal, annak ellenére, hogy héliumszivárgást észleltek rajta. A floridai Kennedy Űrközpontból indult űreszköz 24 óra alatt csatlakozott az ISS-hez, ahol eredetileg csak egy hetet töltöttek volna Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok. A tervek szerint a visszatérés június 18-ára, majd 28-ára volt kitűzve, azonban a manőverezést segítő hajtóművek közül öt meghibásodása és a héliumszivárgás miatt későbbre halasztották.

A NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője, Steve Stich szerint az űrhivatal fontolgatja, hogy a küldetés maximális hosszát 90 napra tolja ki, míg eredetileg legfeljebb 45 napos lehetett volna a misszió.

Jelenleg még nincs meghatározott dátum a Starliner visszatérésére, így a pontos hazatérés időpontja ismeretlen. A szakemberek Új-Mexikóban földi tesztekkel próbálják megérteni, mi okozhatta az öt hajtómű meghibásodását, amelyek közül négyet már sikerült megjavítani, de egy valószínűleg véglegesen tönkrement.

A két űrhajós eközben beilleszkedett az ISS legénységébe, és rutinfeladatokat végeznek a többi taggal együtt, míg a Boeing és a NASA megoldást keres a helyzet kezelésére.