Jude Bellingham a gólöröméről beszélt és az UEFA vizsgálatáról

Sok feszültségről és belsős poénról beszélt Jude Bellingham, amikor megmagyarázta a gólörömét, amely miatt az UEFA fegyelmi vizsgálatot indított.

Az angol válogatott játékosai nem kaptak szép fogadtatást a nézőktől és a brit médiától, és a nyolcaddöntő egyenlítő gólja utáni pillanatok sem voltak sportszerűek. Jude Bellingham, aki a Szlovákia elleni meccs 95. percében egy gyönyörű góllal egyenlített, ami hozzájárult Anglia győzelméhez a hosszabbításban, a gól után a szurkolók felé rohant és feszülten magyarázott nekik valamit, miközben „ki más”-t ordított. Azonban a gólöröm egy része, amely a közvetítésben nem látszott, a szlovák kispad felé mutogatás és némi heremarkolás volt, ami miatt az UEFA etikai-fegyelmi vizsgálatot indított az „alapvető viselkedési szabályok” megsértésének gyanúja miatt.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Bellingham elmondta, hogy jó érzés volt visszaadni valamit a válogatottra és a játékosokra zúduló sok rossz szó után. „Harminc másodpercre vagyunk attól, hogy haza kelljen mennünk, hallgatnunk kell a sok szennyet, úgy érezni, hogy csalódást okoztunk egy nemzetnek”, mondta, hozzátéve, hogy egy jól eltalált rúgással minden megváltozik. Beszélt az adrenalinról és arról, hogy a focisták nem mindig fejezhetik ki őszintén magukat a sajtótájékoztatókon és interjúkban, de a gólöröm az igazi felszabadulás pillanata.

A szlovák kispad felé mutogatás kapcsán Bellingham a Twitter/X-en tisztázta, hogy a lelátón ülő barátainak szánt belsős poén volt, és a szlovákoknak semmi közük hozzá, csak a tisztelet jár nekik. A szurkolóknak pedig azért mutogatott ki, mert adrenalinnal tele így reagálta le azt, hogy amíg gyengén ment a csapatnak, mennyi rossz dolgot mondtak róla.

Az UEFA vizsgálatot indított Bellingham ellen, mivel sokak szerint gyanúsnak tűnt a szlovák kispad irányába történő mutogatás – a szája elé tartva a kezét, majd ágyéktájon gesztikulálva. Ha bűnösnek találják, eltiltást és/vagy pénzbüntetést is kaphat. A BBC Sport emlékeztet arra, hogy hasonló gólörömöt Cristiano Ronaldo is produkált már 2019-ben, még juventusosként, egy Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-meccsen, de megúszta az eltiltást, míg Diego Simeone edzőt megbüntették ugyanezért.

Anglia egy idegőrlő meccsen, hosszabbításban nyert vasárnap 2-1-re a korai gólt szerző, majd betonkeményen védekező szlovák csapattal szemben. A 90+5. percben, az angol rohamok közepette, a remény elszálltakor jött Bellingham, és a 2x15 perces hosszabbításba ollózta az angolokat. Ekkor esett meg az ominózus gólöröm is. A meccset végül Harry Kane a hosszabbítás legelején szerzett góljával nyerte meg. Anglia a negyeddöntőben a magyarok csoportjából érkező, az olaszokat leiskolázó Svájccal játszhat majd jövő szombaton.