Nico Williams: A spanyol futballcsillag, akinek szülei a Szaharát szelték át

Az idei Európa-bajnokság egyik legfényesebb spanyol csillaga Nico Williams, aki páratlan teljesítményével hívta fel magára a figyelmet. A grúzok elleni meccsen is brillírozott, és ő lett az első játékos a torna történetében, aki kezdőként gólt szerzett, gólpasszt adott és egyetlen rontott passza sem volt. A 21 éves Athletic Bilbao játékosának és bátyjának, Iñaki Williamsnek a története különleges, hiszen a szüleik Ghánából menekültek Spanyolországba, hogy a baszk játékosokat foglalkoztató Bilbao csapatában valóra válthassák álmaikat.

A BBC áprilisban közölt egy részletes cikket a Williams testvérekről, akik lassan elengedhetetlen részeivé váltak nemcsak a Bilbao csapatának, hanem az egész spanyol futballnak. A testvérpár különlegessége, hogy mindketten a csapatuk legjobbjai közé tartoznak, miközben két különböző válogatottban játszanak: Nico a spanyol, Iñaki pedig a ghánai válogatottban.

Az Athletic Bilbao híres arról, hogy kizárólag baszk származású játékosokat alkalmaz, és bár korábban is volt már színes bőrű játékos a csapatban, Iñaki és Nico Williams kiemelkedő teljesítményükkel válogatott szintre jutottak. Iñaki már több mint 300 alkalommal lépett pályára az Athleticben, és 251 meccset játszott végig kihagyás nélkül, ami kisebb rekordnak számít a modern futballban.

A nyolc év korkülönbséggel rendelkező testvérek mindketten a spanyol korosztályos válogatottakban kezdték, majd a felnőttek között is bemutatkoztak. Nico jelenleg a spanyol válogatott egyik kulcsembere, míg Iñaki egyszer játszott a felnőttek között 2016-ban, majd később a ghánai válogatottat erősítette. A Williams testvérek karrierje valószínűleg egészen máshol tartana, ha a szüleik nem hagyták volna hátra Ghánát egy jobb élet reményében.

A BBC cikke szerint a szülők, Maria és Felix gyalogosan átszelték a Szaharát, Maria terhesen, Felix pedig mezítláb, ami maradandó sérüléseket okozott a lábán. Melillában átmásztak a határkerítésen, majd politikai menekültjogot kaptak, miután egy ügyvéd tanácsára azt állították, hogy Libériából menekültek el. Egy bilbaói katolikus pap, Iñaki Mardones segített nekik, akihez a szülők annyira hálásak voltak, hogy első fiúgyermeküket róla nevezték el és ő lett a keresztapja. A család végül Pamplonában kapott szociális lakást, Felix pedig Angliában dolgozott, míg Maria egyedül nevelte Iñakit.

Ma a Williams testvérek Baszkföld büszkeségei, Iñaki már a FIFA által hivatalosan el nem ismert baszk válogatottban is játszott. Az idei szezonban Iñaki 39 meccsen 14 gólt szerzett, Nico pedig 37 meccsen 8 gólt és 19 gólpasszt adott. Nico iránt több top klub, köztük a Chelsea és az Arsenal is érdeklődik, de a Barcelona elnöke szeretné, ha már idén nyáron csatlakozna hozzájuk. Williams azonban annyira élvezi a bilbaói életet és a testvérével való együttlétet, hogy egyelőre nem tervezi elhagyni Baszkföldet.