Öttusaszövetség: Tisztázás az olimpiai válogatás kapcsán

A Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) elnöksége kénytelen volt tisztázni a döntését az olimpiai csapat kiválasztása kapcsán, miután vádak érték az elnökség integritását. A szövetségi kapitány Gulyás Michelle helyett Erdős Ritát javasolta, azonban az elnökség másképp döntött.

A MÖSZ hétfői közleményében reagált azokra a vádakra, amelyek a szervezet erkölcsi feddhetetlenségét kérdőjelezték meg. A közlemény szerint az új elnökség, melyet Balogh Gábor vezet, egy olyan válogatási rendszert örökölt, amellyel nem értettek egyet, de az olimpiai felkészülést nem akarták megzavarni a szabályzat azonnali átírásával. Így a döntést a sportszakmai érvek mentén hozták meg.

A csapatot a múlt hétfőn hirdették ki, Guzi Blanka és Gulyás Michelle kapott helyet, míg Erdős Rita tartalék lesz. A döntés miatt érkeztek a "nemtelen" támadások, mivel egy országból csak két versenyző indulhat az olimpián. Guzi és Erdős kvótát szerzett a kínai világbajnokságon, Gulyásnak pedig már volt kvótája, amit a tavalyi Európa Játékokon szerzett. Gulyás azonban Kínában nem teljesített jól.

Balogh Gábor elnök elmondta, hogy a szövetségi kapitány, Martinek János javaslata alapján a szakmai bizottságnak kellett volna döntenie, de mivel nem tudtak egyértelműen határozni, az elnökség vette át a feladatot. A döntés során fontos szempont volt, hogy melyik versenyzővel lehet eredményesebb a magyar öttusa. A titkos szavazáson végül 9-2 arányban támogatták Gulyás Michelle-t.

Az elnökség szerint egyetlen verseny, jelen esetben Gulyás rossz lovaglási teljesítménye, nem írhat felül több éves konzekvensen magas színvonalú munkát. Hozzátették, hogy a döntés legitim, hiszen az alapszabály értelmében, ha a szakmai bizottság nem tud dönteni, az elnökség köteles meghozni a döntést.

A közlemény kitért arra is, hogy a szakmai döntésekkel kapcsolatban lehet vitatkozni, de a szervezet integritásának, tisztességének megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Erdős Rita a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy bár számított a döntésre, reménykedett a válogatási elvek érvényesülésében. Korábban, amikor nyerte a junior Európa-bajnokságot, mégsem vitték ki a junior világbajnokságra, mert akkor az objektív válogatási elv ellenem szólt. Most az objektivitás neki kedvezett volna, de tisztában volt vele, hogy a szövetség másképp dönthet.

A cikk megemlíti, hogy más magyar sikersportágakban is feszült helyzet alakult ki az olimpiai indulók kiválasztása kapcsán, például a kardvívóknál és a kajak-kenusoknál is.