Denisz Szidorenko, Belarusz volt berlini nagykövete váratlan körülmények között hunyt el

Váratlanul elhunyt Denisz Szidorenko, a Belarusz Köztársaság korábbi németországi nagykövete. Halálának körülményei homályosak, ellentmondásos információk láttak napvilágot a halál okát és időpontját illetően.

Denisz Szidorenko, aki 48 éves korában hunyt el, 2016 és 2024 között töltötte be a berlini nagyköveti posztot, március 11-én azonban Alekszandr Lukasenko államfő elbocsátotta tisztségéből. A belorusz külügyminisztérium szerdán emlékezést tartott a diplomata tiszteletére Minszkben, de Szidorenko halálának okát és pontos időpontját nem hozták nyilvánosságra.

A belorusz független hírportálok szerint a hatóságok csak akkor ismerték el Szidorenko halálát, amikor az már a médiában megjelent. A Pozirk lap szerint Szidorenko június 24-én szívroham következtében vesztette életét. Ezzel szemben a Nasa Niva újság arról számolt be, hogy a diplomata valójában egy nappal korábban, öngyilkosságot követett el, kiugrott egy minszki magas épület ablakából.

A Nasa Niva forrásai szerint Szidorenko nem kapott új állást Németországból való visszatérése után, és a belorusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) intenzív ellenőrzése alá került, amit állítólag nem tudott elviselni. A lap megjegyzi, hogy Belaruszban a visszahívott diplomaták gyakran esnek át hasonló átvilágításon.

Pavel Latushko, aki korábban Belarusz párizsi nagykövete volt, egy másik lapnak, a Zerkalónak nyilatkozva elmondta, hogy Szidorenko problémái voltak a poligráfos vizsgálatokkal, és nem ment át az első teszten. Latushko szerint Szidorenko halálát a stressz által súlyosbított egészségügyi problémák okozták, és pszichológiai okokra vezette vissza a tragédiát.

Szidorenko elbocsátásának okai is ismeretlenek maradtak, ahogy a halálának körülményei is.