Egy bitcoin-bányász cég forradalmi újítása: egy város fűtését biztosítja

A Marathon Digital nevű bitcoin-bányász cég úttörő megoldást vezetett be, amelynek köszönhetően a bitcoin-bányászat során keletkező hőt felhasználva képesek egy egész település fűtési igényeit kielégíteni.

A bitcoin hálózatának működtetése jelentős mennyiségű energiát igényel, amit a bányászok használnak fel a tranzakciók feldolgozásához. A Marathon Digital azonban egy finn településen bevezetett pilot projektjével újrahasznosítja a bányászat során keletkező hőt, és ezzel biztosítja a helyi lakosok fűtését. A Satakunta tartományban található, május végén üzembe helyezett 2 megawattos adatközpont több mint 11 000 lakosnak ad otthont.

Fred Thiel, a Marathon elnök-vezérigazgatója szerint a projekt nem csak a vállalat üzleti modelljét teheti fenntarthatóvá, hanem elősegítheti a kriptoipar fejlődését is. A távfűtési rendszerrel való integráció révén a vizet központilag melegítik fel és földalatti csöveken keresztül juttatják el a helyi épületekbe. Finnországban, ahol a távfűtés jellemzően biomasszára támaszkodik, a projekt célja a szén-dioxid-kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése.

Az EU-ban az adatközpontok által felhasznált villamos energia aránya közel kétszerese a globális átlagnak, és az adatközpontok jelentős mennyiségű hőt termelnek. Ez lehetőséget teremt a távfűtési rendszerekkel való stratégiai partnerségekre, ahol az adatközpontok által termelt hőt újrahasznosítják a fűtési igények kielégítésére. Az EU villamosenergia-mixének 39,4 százaléka megújuló, szemben a fűtési és hűtési energia mixével, amely csak 24,8 százalékban megújuló. Ez lehetőséget ad az adatközpontoknak a rendszerintegrációra és a dekarbonizáció elősegítésére, különösen a tiszta energiával rendelkező régiókban, mint például Skandinávia.

A hagyományos adatközpontok azonban kihívásokkal néznek szembe a távfűtési rendszerekbe való integráció során, mint például a hőminőség és a közelség problémái. A Marathon által alkalmazott digitális eszközszámítás (DAC), vagyis a kriptobányászat, magasabb hőmérsékletű hőt állít elő, és közelebb helyezkedik el a távfűtési rendszerekhez, ami csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot.

A DAC rendszerek előnyei közé tartozik a hőminőség és a közelség, valamint a modularitás, amely lehetővé teszi a rendszerek hatékony skálázását. Egy 2 megawattos DAC-rendszer akár 4000 lakás távfűtését is képes biztosítani, és a megújuló villamosenergia-hálózatok használata esetén jelentős mértékben csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A finnországi pilot projekt az első kísérlet arra, hogy a bitcoin-bányászat melléktermékeként keletkező hőt értékes forrássá alakítsák át. A Marathon Digital elnök-vezérigazgatója szerint a cég további lehetőségeket keres a DAC kihasználására a fenntarthatóság érdekében.