A felhasználók adatai veszélyben: így védekezhetünk a kiberfenyegetések ellen

Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.

A számítástechnika azóta veszélyes, hogy létezik. Az elmúlt néhány évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül a terület, és a rosszindulatú felek is folyamatosan új módszereket fejlesztenek ki a felhasználók tőrbe csalására és az eszközök sebezhetőségeinek kiaknázására. Sokan hiszik, hogy ha figyelmesek, és nem nyitnak meg gyanús linkeket, vagy nem kattintanak gyors meggazdagodást ígérő hirdetésekre, akkor biztonságban vannak. Ám ezek a védekezési módszerek önmagukban nem elegendőek, hiszen a kiberfenyegetések sokrétűek és állandóan változnak.

Adathalászat és a vishing

Az adathalászat, más néven phishing, napjaink egyik leggyakoribb támadási típusa. A támadók hitelesnek tűnő üzeneteket küldenek, amelyekben sürgetik a felhasználót különböző cselekvésekre, mint például vámon fennakadt csomagok átvétele, lejárt fizetési adatok megújítása vagy hamis számlák kifizetése. A támadók célja az emberek és cégek adatainak megszerzése, és a csalárd weboldalakon keresztül gyakran belépési adatokat vagy bankkártya információkat kérnek. A vishing, az adathalászat telefonos változata is egyre népszerűbb, ahol a támadók banki alkalmazottnak adják ki magukat, és a céljuk a fizetési vagy az online banki adatok megszerzése.

Zsarolóvírusok támadása

A zsarolóvírusok, vagy ransomware-ek, egy másik gyakori támadási forma, ahol a támadók e-mail csatolmányok segítségével terjesztik a kártevőt. A megnyitás után a vírus titkosítja az elérhető fájlokat, és váltságdíjat követel azok feloldásáért. Az ESET kiberbiztonsági vállalat szerint nem szabad fizetni a zsarolóknak, helyette szakemberekkel kell felvenni a kapcsolatot. A megelőzés érdekében csak megbízható forrásból származó fájlokat szabad letölteni és futtatni, valamint a védelmi megoldásokat, mint a vírusirtó programokat, erős jelszóval kell védeni.

Elavult operációs rendszerek kockázatai

Az operációs rendszerek frissítéseinek elmaradása vagy a támogatás lejárta komoly biztonsági kockázatot jelent. A Windows 7 és 8 operációs rendszerek támogatása 2023 januárjában ért véget, és azóta nem érkeznek hozzájuk biztonsági javítások. A Statcounter adatai szerint a Windows rendszerű eszközök 2,86 százalékán fut még a Windows 7, ami több millió eszközt jelenthet. A régi operációs rendszerek használata jelentősen növeli a kiberfenyegetések kockázatát.

A hálózati eszközök frissítésének fontossága

A hálózati routerek szoftverének frissítése is kritikus fontosságú, mivel ezeken az eszközökön megy át az összes hálózati forgalom. A gyártók időről időre kiadnak biztonsági frissítéseket, amelyeket telepíteni kell a hálózati eszközökön. A frissítések telepítéséhez meg kell nyitni a router webes felületét, és követni kell a frissítési utasításokat. Sok eszköz esetében beállítható az automatikus frissítések telepítése is.

Az okosotthon eszközök kockázatai

Az okosotthon-termékek, mint az okos LED-fényforrások, okostévék és okoshűtők, egyre népszerűbbek, de ezek az eszközök is kockázatot jelentenek, mivel csatlakoznak az otthoni wifire. Például egy okostévé Bluetooth-funkciójának bekapcsolva hagyása sebezhetővé teheti a készüléket, és a támadók hozzáférhetnek a belső hálózathoz. Az okos eszközökön talált sebezhetőségek kihasználása révén a támadók hozzáférhetnek az otthoni hálózaton tárolt adatokhoz.

Az informatikai rendszerek védelme érdekében fontos, hogy naprakész legyen a felhasználók tudása a kiberfenyegetésekről, és szükség esetén szakszerű segítséget kérjenek. Az adatok védelme érdekében érdemes minden lehetséges intézkedést megtenni.