Új rekord a magyar naperőműves áramtermelésben

Hétfőn déltájban a magyarországi ipari méretű, 50 kW feletti napelemek több, mint 3190 megawattot termeltek, ezzel 11 MW-tal megdőlt az eddigi áramtermelési csúcs.

Az Energiaügyi Minisztérium keddi Facebook-posztjában hívta fel a figyelmet erre a jelentős mérföldkőre, amelyet az április 30-án felállított rekord döntött meg. A MAVIR adatai alapján az idei év során többször is sikerült túlszárnyalni a tavaly regisztrált legmagasabb értéket, amely 2731 MW volt. Idén februártól áprilisig minden hónapban új csúcsot állítottak fel.

A rendszerterhelés tegnap délben 4500 MW volt, és ekkor a naperőművek 3190 MW-os termelést értek el, miközben a Paksi Atomerőmű teljes kapacitással működött, így Magyarország mintegy 1700 MW nettó áramexportot is végrehajtott.

Az idei év további sikereket hozott a napenergia kapacitások terén. Februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt, májusban pedig azok nélkül is túllépte az összes beépített teljesítmény a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célt.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata során a következő évtized elejére már 12000 megawattos naperőmű kapacitással számolnak. Magyarország a napenergia arányát tekintve 2023-ban a világon a harmadik, Európában pedig a második helyen állt. A kapacitások éves növelésében a globális élvonalba tartozunk, 2022-ben és 2023-ban is több mint 1 gigawattal bővült a napelemes teljesítményünk. Az EU-ban Magyarország a harmadik legnagyobb arányban, 265 százalékkal növelte az időjárásfüggő megújuló kapacitását 2019 és 2023 között.