A jövő energiagazdálkodása: okos otthonok a láthatáron

Az energiafogyasztás optimalizálása és a környezetvédelem egyre fontosabb szerepet kapnak a háztartások életében, amit Almási László, az ALTEO portfóliómenedzsere is megerősít.

Sokan vagyunk, akik időt és energiát nem sajnálva, akár több helyre is elmegyünk, hogy egy kis megtakarítást érjünk el vásárlásainkkal. Azonban gyakran előfordul, hogy a megtakarítás mértéke nem éri el a ráfordított erőfeszítéseket. A helyzetet bonyolítja, hogy számos tényezőt kellene figyelembe venni, mint például a közlekedési eszköz, a forgalmi helyzet vagy a sorban állás lehetősége.

A mesterséges intelligencia (AI) térhódításával azonban ezek a döntési folyamatok jelentősen lerövidülhetnek, és egyre több személyre szabott ajánlást kaphatunk a mindennapok során. Legyen szó akár egy e-mail stilisztikai javításáról, vagy a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek felhasználásának ideális időpontjáról, az AI segítségével hatékonyabbá válhatunk.

Az árampiacokon is megjelenhetnek az intelligens rendszerek, amelyek képesek figyelembe venni számos tényezőt, és helyettünk dönteni például arról, mikor érdemes elektromos autót tölteni vagy mikor kellene a napelemeknek termelniük. Egy ilyen rendszer például azt tanácsolhatná, hogy ha másnap eső várható, és így a napelemek nem termelnek, akkor aznap, a napenergiával megtermelt olcsó árammal vasaljunk.

Az ilyen rendszerek már léteznek, és egyre több háztartásban jelennek meg, elősegítve az átállást a megújuló energiaforrások használatára. Magyarországon a napelemes kapacitások, Pakssal kiegészülve, képesek bizonyos órákban kielégíteni az ország villamosenergia-igényét, csökkentve ezzel az energiafüggőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ALTEO által használt öntanuló algoritmusok már jó prediktív képességekkel rendelkeznek, és képesek előre jelezni a következő negyedórában várható termelést és a villamosenergia-rendszerben szükséges beavatkozásokat. Ha ez a képesség tovább fejlődik, még nagyobb mértékben kihasználhatjuk a megújuló forrásokból származó rugalmasságot, ami hosszú távon az otthonainkban is érezhető előnyöket fog jelenteni.

A szerzőről: Almási László az ALTEO portfóliómenedzsere.