A műszerfalon világító figyelmeztető fények színei és jelentésük

Az autók műszerfalán egyre több figyelmeztető és jelzőfény található, amelyek különböző színekkel hívják fel a vezető figyelmét különféle állapotokra és funkciókra. Az Auto Bild segítségével most tisztázni fogjuk, hogy mit jelentenek a különböző színek, és milyen esetekben van szükség azonnali cselekvésre.

A műszerfalon megjelenő jelzőfények színei között megkülönböztetünk zöld, kék, sárga/narancs és piros színeket. Az autó indításakor ezek a lámpák rövid ideig mind felvillannak, ami az autó önellenőrzését jelzi, majd normális esetben kialszanak. Ha valamelyik fény továbbra is világít, az valamilyen hibára vagy figyelmeztetésre utalhat, mint például az alacsony üzemanyagszintre.

A piros fények a legaggasztóbbak, mivel súlyos hiba vagy közvetlen veszély jelezhetnek. Ha egy piros lámpa villog vagy folyamatosan világít, az azonnali figyelmet és gyakran azonnali intézkedést igényel, esetenként a járművel való további haladás is tilos.

A sárga és narancssárga fények általában meghibásodást jeleznek, mint például egy kikapcsolt vagy elromlott légzsák, vagy a hátsó ködlámpa bekapcsolását. Ezek a fények arra is figyelmeztethetnek, hogy a féklámpával vagy a hátsó lámpával probléma van. A motorellenőrző lámpa is sárga színű, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a járművet mielőbb szervizbe kell vinni, bár az út folytatása még lehetséges.

A zöld lámpák aktív funkciókat jeleznek, mint például a fényszórók, parkolófények, első ködlámpák vagy különböző asszisztensrendszerek, mint az aktív sebességtartó automatika vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer működését. Az irányjelzők is zölden világítanak, amikor be vannak kapcsolva.

A kék fény kizárólag a távolsági fényszóró bekapcsolt állapotát jelzi. Ez különösen veszélyes lehet, ha valaki véletlenül felkapcsolva felejti, és így elvakítja a szembejövő forgalmat. Az automatikusan tompított távolsági fényszóróval rendelkező járművek esetében gyakran egy "A" betű is megjelenik a szimbólumban, jelezve az automatikus funkciót.

Végül, néhány gyártó, mint például a Renault és a Volkswagen, kék színt használ más jelzésekhez is. A Renault esetében egy stilizált hőmérő jelzi, hogy a motor hűtőfolyadéka még nem érte el az üzemi hőmérsékletet, míg a Volkswagen egyes földgázmotoros járművein használ hasonló szimbólumot. Ezek a kék jelzések nem hibára utalnak, hanem figyelemfelkeltő szerepet töltenek be.