A YouTube megszünteti a VPN-es előfizetési trükközést

Sok YouTube felhasználó VPN-t használt az olcsóbb régiókban elérhető YouTube Prémium előfizetés igénybevételére, de a Google most lépéseket tesz ennek a gyakorlatnak a megszüntetésére.

A Google hosszú hónapok óta különféle módszerekkel próbálja megakadályozni a reklámblokkolók használatát a YouTube-on, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ne alkalmazzanak ilyen eszközöket a videók megtekintése során. A cég a reklámmentes élményt keresőknek a YouTube Prémium előfizetést ajánlja, amely további extra funkciókat és a YouTube Music szolgáltatást is magában foglal.

A YouTube Premium árai azonban világszerte eltérőek, például az Egyesült Államokban a havi díj 14 dollár, míg más országokban, mint Ukrajna, Törökország vagy India, az ár hozzávetőlegesen csak 3 dollár. Ezt kihasználva, sokan VPN segítségével úgy tettek, mintha az olcsóbb országok egyikében tartózkodnának, és így olcsóbban jutottak hozzá a prémium szolgáltatáshoz.

Most azonban úgy tűnik, a Google észrevette ezt a kiskaput és intézkedéseket hozott a helyzet orvoslására. A közösségi médiában és a Redditen terjedő bejegyzések, valamint a TechCrunch jelentése szerint a cég elkezdte a helytelen tartózkodási hely megadásával előfizetők előfizetéseinek törlését.

A YouTube a TechCrunch érdeklődésére jelezte, hogy a rendszerük már képes észlelni, ha egy előfizető hazudik a regisztrációs országáról, ezt követően pedig a rendszer felszólítja a felhasználót, hogy változtassa meg a számlázási adatait. A cég nem kommentálta a fiókok törlését, de jelezte, hogy „kezdeményezte a prémium tagság megszüntetését azon fiókok esetében, amelyekről megállapították, hogy meghamisították a regisztrációs országuk adatait”.

A törlési hullám a közelmúltban kezdődött, tehát aki ilyen trükközésre adta a fejét, hamarosan levélre számíthat: a szabályt megsértő felhasználókat e-mailben és az alkalmazáson belül is értesítik az előfizetés törléséről.

A YouTube nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de a PCMag információi szerint megkezdték azoknak az előfizetőknek a lemondását, akik nem valós tartózkodási helyet jelöltek meg. A Gizmodo által észlelt egy új támogatási oldal is arra figyelmeztet, hogy az előfizetési folyamat során észlelt hibák elkerülése érdekében érdemes kikapcsolni a VPN-t.

Ezért a jövőben a YouTube Prémiumra való előfizetés csak az adott országban meghatározott áron lesz lehetséges, Magyarországon ez jelenleg havi 1790 forint.