Az új, hordozható Starlink Mini bemutatása

A SpaceX bemutatta az új, kisméretű Starlink Mini terminált, amely a meglévő előfizetés mellé, további díj ellenében érhető el, és jelenleg tesztelés alatt áll.

A SpaceX által működtetett Starlink, amely a műholdasinternet-piac egyik vezető szereplője, Magyarországon is elérhetővé vált az elmúlt években. A rendszerhez szükséges eszközök egyszeri vásárlása 137 ezer forintba kerül, a havidíj pedig 17 ezer forint. A Starlink egy gyors és kényelmes megoldást nyújt ott, ahol nincs vezetékes- vagy mobilinternet elérhetőség.

A SpaceX most egy új, hordozható hardverrel bővítette a rendszert. A Starlink Mini nevű eszköz kisebb méretű, így könnyen szállítható, ellentétben a normál változattal. Az új terminál 600 dollárért (körülbelül 220 ezer forintért) szerezhető be, ami 100 dollárral több, mint a hagyományos készlet ára.

A Starlink Mini használatához azonban szükség van a meglévő Starlink-előfizetésre, és a Mini működtetéséhez szánt csomag havi 30 dolláros (körülbelül 11 ezer forintos) felára is hozzáadódik. Az Engadget szerint a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk már dolgozik a Starlink általános árcsökkentésén, ami várhatóan a Mini árát is kedvezőbbé teszi majd.

A Starlink Mini jelenleg csak néhány kiválasztott piacon érhető el tesztelési céllal. A tesztek szerint az eszköz körülbelül 100 megabites letöltési sebességet képes elérni, 23 ms-os késleltetéssel, ami a környezeti feltételektől és a hálózat terheltségétől függően változhat.

A Mini, hasonlóan a normál Starlinkhez, wifi-kapcsolatot biztosít, de kisebb méretben és kevesebb alkatrésszel. Elon Musk szerint a termék "meg fogja változtatni a világot". A Mini annyira kompakt, hogy egy hátizsákban is elfér, azonban akkumulátora nincs, így csak hálózati adapterrel működtethető. Az összeszereléshez szükséges USB-C-kábelről nincs információ arra vonatkozóan, hogy power bank segítségével is üzemeltethető-e.

A Starlink Mini világszerte történő elérhetőségének időpontja egyelőre ismeretlen. A SpaceX első körben azokon a piacokon teszteli az újdonságot, ahol a Starlinket már széles körben használják.