Tamayo Perry szörfbajnok cápatámadásban vesztette életét

49 éves korában meghalt Tamayo Perry, a híres szörfbajnok, akit cápatámadás ért Hawaii Oahu szigetének közelében, a Malaekahana Beachen vasárnap kora délután.

Tamayo Perry, aki Hawaiin született és a szörfös közösség igazi legendájának számított, tragikus körülmények között vesztette életét. A helyi sajtó beszámolói szerint több cápaharapás érte, és a vizimentők már csak a megcsonkított testet tudták partra hozni. A mentősök a helyszínen már csak a halál beálltát állapíthatták meg.

Perry nemcsak a szörfözésben ért el jelentős sikereket, hanem vízimentőként is tevékenykedett, és több filmben is feltűnt. Színészként olyan nagy sikerű produkciókban kapott szerepet, mint A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken és a Charlie angyalai: Teljes gázzal, valamint a Lost – Eltűntek és a Hawaii Five-0 sorozatokban is megjelent. Az ő halála mély gyászt okozott a szörfös közösségben, és emléke tovább él a sportág rajongói körében.

A honolului mentőszolgálat vasárnap sajtótájékoztatóján jelentette be Perry halálhírét. A mentőket helyi idő szerint 13 órakor riasztották az Ohau északkeleti részén fekvő Malaekahana Beachhez, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Perryt szörfözés közben támadta meg egy cápa, és jet skivel vitték ki a partra.

Az Oahu keleti partján született Perry több mint egy évtizedig volt professzionális szörfös és vízimentő. Emellett többek között A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmben, valamint a Hawaii Five-0 sorozat egy epizódjában, a Lost – Eltűntekben és a Charlie angyalai második részében is feltűnt.

Kurt Lager, a honolului óceánbiztonsági szolgálat vezetője elmondta, hogy Perryt vízimentőként is mindenki szerette, és nemcsak a helyiek körében, de világszerte tekintélyt vívott ki magának. A helyi polgármester, Rick Blangiardi tragikus veszteségnek nevezte Perry halálát.

Tamayo legendás vízi ember volt és nagy tiszteletnek örvendett, itt nőtt fel, és nagyszerű tagja volt vízi mentőcsapatunknak

– idézte a brit hírportál.

A cápatámadások viszonylag ritkák, annak ellenére, hogy az ember könnyű prédának számít a gyorsan mozgó halakhoz képest. A floridai természettudományi múzeum nemzetközi cápatámadási aktája szerint Hawaiin a tizenkilencedik század eleje óta legalább 185 támadás történt. Ezzel a szigetcsoport csak második helyre fért fel a statisztikában Florida után, ahol legalább 914 cápatámadást dokumentáltak azóta - idén júniusban egyszerre kettőt.