„Te vagy a legrosszabb!” „Nem, te vagy a legrosszabb” – se Trump, se Biden nem tudta felülmúlni önmagát az első jelölti vitában

Ha Joe Biden célja az volt, hogy meggyőzze a kora miatt aggódókat, az első elnökjelölti vita totális vereséggel ért fel. Trump sem tűnt koherensnek, de őt senki sem várja el ezt. A vitát nem a kétpárti Elnöki Vitabizottság szervezte, ami példa nélkülinek számít.

Joe Biden az első elnökjelölti vitán gyakran zavarodott bele saját gondolataiba, például az abortuszról beszélve, ahol mondat közben felejtette el, hogy mit akart mondani. Trump ezt kihasználva megjegyezte, hogy ő sem értette Biden mondanivalóját. A vitát 1988 óta először nem a kétpárti Elnöki Vitabizottság szervezte, ami Biden népszerűségének hiánya miatt történt. A vita időzítése is szokatlan volt, több mint négy hónappal a választás előtt, mivel Biden és Trump még nem hivatalos jelöltek voltak. Bidennek magabiztosnak és koncentráltnak kellett volna tűnnie, de gyakran tűnt dekoncentráltnak és fáradtnak, bár voltak erős pillanatai is, például amikor Trump gazdasági terveit és a társadalombiztosítás helyzetét kritizálta.

Trump gyakran beszélt összefüggéstelenül, például amikor Biden kitalációjának nevezte a Charlottesville-ben történteket, vagy amikor a gyerekgondozás helyett arról beszélt, hogy Biden a legrosszabb elnök. Biden válaszában hangsúlyozta az Egyesült Államok haderejét és a gyerekgondozás támogatását, majd nevetett, amikor Trump a történelem legjobb elnökének nevezte magát.

A vita során felmerült a január 6-i puccskísérlet és az elnökválasztás eredményének elfogadása is. Trump Pelosi-t hibáztatta a puccskísérletért, majd a harmadik világháborúról kezdett beszélni. Biden reagálva említette meg Magyarországot, mint lehetséges célpontot az orosz terjeszkedésben. Trump végül kijelentette, hogy elfogadná a tiszta és tiszteséges választás eredményét.

A vita után a közvélemény-kutatások szerint a két jelölt fej fej mellett áll. Trumpot májusban bűnösnek mondták ki a Stormy Daniels ügyében, de ez nem befolyásolta támogatottságát. Az amerikai választási rendszerben az országos felmérések kevésbé fontosak, mint az elektori szavazatok. A csatatérállamokban Trump vezet, de ha Biden javára billenne a népszerűségi verseny, akkor ő állna győzelemre. A FiveThirtyEight szerint Bidennek 50,1%, Trumpnak 49,6% esélye van a győzelemre, míg a The Economist és Nate Silver magasabb esélyt adnak Trump győzelmére.

A CNN által rendezett összecsapás az eddigi legmeghatározóbb pillanat volt a fej-fej mellett zajló választásokon, és ez lett volna Biden legjobb esélye arra, hogy felvillanyozza újraválasztási kampányát. A vita hátterében a magas árak és az abortuszhoz való hozzáférésről szóló intenzív nemzeti vita állt.

A kézfogás is elmaradt a vitapódiumra lépéskor, ami a korábbi protokollokhoz képest is szokatlan volt. Biden elnök a vitát egy baklövéssel kezdte, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett, holott a helyes szám több mint 15 millió volt. Trump szerint a migránsok „elmegyógyintézetekből” érkeznek az Egyesült Államokba, erre az állítására azonban nem szolgáltatott bizonyítékot.

A külpolitikai kérdések között szóba került Oroszország ukrajnai inváziója is, amely kapcsán Trump pozitívan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök keménységéről. Biden ezzel szemben hangsúlyozta, hogy ő maga „rávett 50 másik nemzetet”, hogy támogassák Ukrajnát az orosz invázióval szemben. Trump régóta pozitívan nyilatkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök keménységéről, többek között „zseniálisnak” és „nagyon okosnak” nevezte Putyin taktikáját a 2022-es ukrajnai invázió során.

A Capitolium ostromáról szólva Trump gyorsan a bevándorlásra és az adókra terelte a szót, és arra biztatta az embereket, hogy „békésen és hazafiasan” cselekedjenek. Biden először utalt Trump nemrégiben New Yorkban történt elítélésére, és kijelentette, hogy az egyetlen bűnöző a stúdióban Trump.

Az AP hírügynökség kommentátora szerint Trump és Biden is mélyen személyes támadásokat intézett egymás ellen a vita során. Trump kétszer is felemlegette Biden fiát, Huntert, akit a hónap elején három bűncselekmény miatt ítéltek el. Biden eközben Trump elítélésére hivatkozott, mondván, hogy „szexelt egy pornósztárral”, miközben a felesége terhes volt.

A CNN értesülései szerint a demokraták kétségbeestek Joe Biden elnök csütörtök esti vitán nyújtott teljesítménye miatt, amely annyira gyenge volt, hogy egyesek még azt is megkérdőjelezték, hogy továbbra is ő maradjon-e a párt jelöltje. A demokraták pánikolnak az első elnökjelölti vita után, és már Biden visszaléptetése is téma. A vita után pedig leginkább arról folyik a diskurzus, hogy a demokratáknak vissza kellene-e léptetniük a versenytől a regnáló elnököt.

(Borítókép: Donald Trump és Joe Biden 2024. június 27-én. Fotó: Marco Bello / REUTERS)