AfD kongresszusa előtti összecsapások során rendőrök és tüntetők is megsérültek

Németországban, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt kongresszusa előtt történt összecsapások során több rendőr megsérült, közülük egy férfi súlyosan. A Guardian szerint a tüntetésen körülbelül 50 ezer ember vett részt, akik a bevándorlásellenes, őskonzervatív párt ellen tiltakoztak Essenben. A dw.com szerint azonban a demonstráció összességében kisebb volt a vártnál, és javarészt békés, különféle egyházi gyülekezetek, a Fridays for Future klímamozgalom aktivistái, és a Nagyik a Széljobb Ellen (Omas gegen Rechts) részvételével.

A rendőrség tájékoztatása szerint a sérült rendőrök közül egy férfi súlyosan megsérült, amikor a tüntetők fejbe rúgták őket, mindketten kórházba szállításra kerültek. Az első beszámolók két súlyosan sérült rendőrről szóltak, de egyikükről utóbb kiderült, hogy csak enyhe sérüléseket szenvedett. Összesen 28 rendőr sérült meg, több erőszakos tüntetőt letartóztattak. Korábban a rendőrség paprikaspray-t és gumibotot is bevetett az összecsapások során.

Az események során több erőszakos cselekmény is történt a Rüttenscheid negyedben. A rendőrség szerint a tüntetők közül néhányan csuklyát viseltek, és támadásokat intéztek a biztonsági erők ellen, ami több letartóztatáshoz vezetett Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Az AfD társelnöke, Alice Weidel a kongresszus megnyitóján hangsúlyozta, hogy joguk van kongresszust tartani, mint minden politikai pártnak. A kongresszus utcai blokádok miatt félórás késéssel kezdődött, de Weidel hosszan tartó tapsot kapott a résztvevőktől. Weidel beszédében a kormány lemondását és előre hozott választások kiírását követelte.

Tino Chrupalla, az AfD másik társelnöke beszédében kiemelte, hogy a párt célja a kormányzás, kezdetben Németország keleti részén, majd nyugaton és végül szövetségi szinten. Chrupalla és Weidel is újraválasztást nyertek a párt vezetésére újabb két évre, 82,72% illetve 79,77% támogatottsággal. Chrupalla arról beszélt, hogy az AfD erősebb, mint valaha, miután a társelnökök „békét hoztak” az egykor rendkívül megosztott pártra.

Chrupalla arról is beszámolt, hogy a párt taglétszáma 60%-kal, 46 881 főre nőtt az elmúlt évben, 22 ezer új belépővel és 4 ezer kilépővel. A kongresszuson elhangzott, hogy a tagoknak az AfD-hez való tartozás miatt elszenvedett zaklatások ellenére is ezek a számok "abszolút szenzációsak".

Az AfD Németország második legerősebb pártjaként ismert, és különböző szárnyai nacionalista-konzervatív-szélsőjobboldali nézeteket képviselnek. Az Európai Parlamentben korábban az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali frakció tagja volt, de még az EP-választás előtt kidobták őket, miután a párt listavezetője egy interjúban megkérdőjelezte az SS tagjainak bűnösségét. Jelenleg úgy tűnik, az AfD távolodik a Mi Hazánkkal való együttműködéstől, amellyel korábban új pártcsaládot terveztek alapítani.

A kongresszus időzítése is fontos volt, hiszen három kulcsfontosságú szeptemberi választás előtt került sor rá, azokban a tartományokban, amelyek egykor a kommunista Kelet-Németország részét képezték, és ahol az AfD a közvélemény-kutatások szerint éllovasnak számít. Nancy Faeser német belügyminiszter mielőbbi felépülést kívánt a sérült rendőröknek, és hangsúlyozta, hogy erős demokratikus erőkre és békés tiltakozásra van szükség a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus ellen.