Görögországban bevezetik a hatnapos munkahetet

Míg a világ számos részén a négynapos munkahetet próbálják bevezetni, Görögországban a hatnapos munkahetet tervezik, ami 48 órás munkaidőt jelentene, és többletjövedelmet is hozna a munkavállalóknak.

A görög kormány döntése értelmében júliustól lehetővé válik a 48 órás munkahét alkalmazása bizonyos területeken, amelyet az Euronews is megerősített. Ez a lépés elsősorban az éjjel-nappal működő üzleteket és a túlterhelt vállalkozásokat érintené. Ezzel szemben Magyarországon és más országokban éppen a négynapos munkahetet tesztelik.

A görög szakszervezetek nem nézik jó szemmel a változást, mivel úgy vélik, hogy a hatnapos munkahét nem családbarát és a munkavállalói jogokat is sérti. Az új szabályozás szerint a szombati munkavégzésért 40 százalékos, míg a vasárnapiért 115 százalékos bónuszt kellene fizetni. Az Egészségügyi Világszervezet szerint már a heti 40 órás munkaidő is túlzásnak számít.

A görög gazdaság egyik problémáját a munka közbeni alacsony produktivitás jelenti, amit az Európai Bizottság felmérése is megerősít. A görög munkavállalók óránként 40 százalékkal kevesebb munkát végeznek, mint az európai átlag, ami részben a fejlesztésekre és a továbbképzésekre való alacsony hajlandóságnak, valamint a bürokráciának tulajdonítható.

Az Eurostat adatai szerint a görögök tavaly átlagosan heti 39,8 órát dolgoztak, ami magasabb az uniós 36 órás átlagnál.