Rishi Sunak: „Nem adtam fel a kampányt”

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy négy nappal a nagy-britanniai parlamenti választások előtt feladta volna a kampányt.

A konzervatív párti kormányfő május végén jelentette be, hogy július 4-re írta ki a parlamenti választásokat, ami meglepetést keltett még a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párton belül is. Minden felmérés azt mutatja, hogy a konzervatívok jelenleg 15-20 százalékpont közötti támogatottsági hátrányban járnak a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött. A legfrissebb felmérés, amelyet a Savanta közvélemény- és piackutató hálózat végzett 2092 választó részvételével, azt mutatta ki, hogy a Munkáspártra jelenleg 38 százalék, a Konzervatív Pártra 21 százalék kíván szavazni. A Munkáspárt támogatottsága e cég vizsgálati módszertana alapján egyetlen hét alatt négy százalékponttal csökkent, a konzervatívoké ugyanakkor nem nőtt. A Savanta számítási modellje szerint ez a szavazatmegoszlás azt jelentené, hogy a 650 fős londoni alsóházban a Munkáspárt 459, a Konzervatív Párt ugyanakkor alig 75 képviselői helyet szerezne, ami a konzervatívok messze legrosszabb választási eredményét jelentené a párt fennállása óta.

Hétfői kampányrendezvényein Sunak többször is hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a Munkáspárt "szupertöbbségének" kialakulását. A BBC és a Sky News adott nyilatkozataiban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a munkáspárti szupertöbbség emlegetése a kampány feladását jelentené. "Abszolút nem adtam fel a kampányt, csak azt nem szeretném, ha Nagy-Britannia alvajáró módjára belesétálna az ellenőrzés nélküli munkáspárti szupertöbbség veszélyes csapdájába" – fogalmazott a brit kormányfő.

A miniszterelnök a The Daily Telegraph című napilapnak adott nyilatkozatában tért ki arra, hogy a kormány bizonyítékai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akarja a konzervatívok választási győzelmét, mivel a konzervatív kormány "tántoríthatatlanul támogatja" Ukrajnát. Sunak szerint Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője kormányra kerülése esetén első munkanapján hozzákezdene a brit védelmi kiadások csökkentéséhez.

A Konzervatív Párt a kampány első napjától kezdve erőteljes hangsúlyt helyez a védelmi kérdésekre, és rendszeresen vádolja a Munkáspártot az önálló brit nukleáris elrettentő kapacitás felszámolásának szándékával. Starmer ezt a vádat visszautasította és kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt megtartaná az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitást.

Árulkodó az is, hogy egyre csak dagad a politikusokat érintő fogadási botrány az Egyesült Királyságban. Philip Davies brit konzervatív politikus állítólag 8000 fontot, azaz mai árfolyamon számolva több mint 3.700.000 forintot tett fel arra, hogy elveszíti a 2005 óta birtokolt helyét a július 4-i parlamenti választáson.