Európa egyik legerősebb országában óriási bukás készül

A brit választópolgárok holnap döntenek az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról, és a Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelme kétségtelennek tűnik. Az eredmények azonban mégis meghatározóak lehetnek a jövőre nézve, így öt kulcsfontosságú kérdésre érdemes figyelni a választási eredmények értelmezésekor.

Az Ipsos felmérése szerint a brit állampolgárok 80%-a elégedetlen a konzervatívok kormányzásával, és csak ötödük tartja kielégítőnek Rishi Sunak miniszterelnök tevékenységét. A Konzervatív Párt belső zűrzavara is hozzájárul a gyenge kilátásokhoz, például a fogadási botrány, amely több tory képviselőjelöltet és tisztviselőt érint. A választási kampány során a konzervatívok azzal riogattak, hogy a Munkáspárti kormány radikális adóemeléseket vezetne be, miközben a párt egysége is megkérdőjeleződött, például Suella Braverman volt belügyminiszter kritikája miatt, aki szerint a párt nem egyesítette a jobboldalt. A YouGov és a Survation kutatásai szerint a Konzervatív Párt akár a történelmi mélypontot is elérheti, és a Munkáspárt akár 484 mandátumot is szerezhet, míg a toryk csak 64-et.

A YouGov legutóbbi felmérése szerint a Munkáspárt 39 százalékos, míg a konzervatívok 22 százalékos szavazatarányra számíthatnak, ami azt jelenti, hogy a Labour 431, a Konzervatív Párt pedig 102 képviselői helyet szerezhet a 650 fős londoni alsóházban. Ez azt is jelentené, hogy a Munkáspárt frakciólétszáma a jelenlegihez képest 229 fővel növekedne, a konzervatívoké ugyanakkor 263-mal zuhanna.

Nigel Farage és a Reform UK pártja is jelentős befolyással bírhat a választásokon, különösen a konzervatív szavazók elcsábításával. Farage a kampány során több vitatott kijelentést is tett, és a pártot rasszizmussal is vádolták, ami hátrányosan érintheti a mérsékelt szavazókat. A Reform UK a felmérések szerint akár 7 képviselői helyet is szerezhet.

A Liberális Demokraták, akik főként Dél-Kelet-Angliában erősek, szintén jelentős eredményeket érhetnek el, és a Survation szerint akár a hivatalos ellenzék szerepét is átvehetik a Konzervatív Párttól. A Zöld Párt is rekordmagas támogatottságot élvez, és a képviselőik száma háromra nőhet.

Skóciában az SNP népszerűségvesztése a Munkáspártnak kedvezhet, és Anas Sarwar vezetésével akár 37 skóciai mandátumot is szerezhetnek, ami jelentős fordulatot jelenthet a skót függetlenségi törekvések szempontjából.

Észak-Írországban a Sinn Féin és az SDLP előretörése jelentős változásokat hozhat, és a Sinn Féin először szerezhet több szavazatot a brit parlamenti választásokon az unionista DUP-nál. A Sinn Féin azonban nem vesz részt a parlamenti munkában, így a tényleges mandátumok száma más pártok között oszlik meg.

A választások eredményei tehát jelentős változásokat hozhatnak az Egyesült Királyság politikai táján, és a konzervatívok mellett más pártok is megerősödhetnek vagy új szerephez juthatnak. A YouGov elemzőinek megfogalmazása szerint "abszolút biztos", hogy a csütörtöki választást a Munkáspárt megnyeri, mégpedig nagy arányban, hiszen még az előrejelzési sáv alsó széle is 391 tagú Labour-frakciót és 132 fős munkáspárti többséget jelentene.

Az Ipsos június 26-án publikált mérése szerint a Munkáspárt 42, a Konzervatívok 19, a Nigel Farage által vezetett Reform UK 15, a Liberális Demokraták 11, a Zöld Párt pedig 7 százalékon állt egy héttel a választás előtt. Az Ipsos mandátumbecslése szerint a Munkáspárt a mandátumok 70 százalékára, 453 képviselői helyre számíthat egy 40 százalék körüli választási eredménnyel, míg a Konzervatívok csupán a mandátumok 18 százalékára, 115 helyre.

A Konzervatív Párt olyan meghatározó politikusai veszíthetik el képviselői pozícióikat, mint Jeremy Hunt pénzügyminiszter, Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Penny Mordaunt frakcióvezető. Rajtuk kívül még egy tucatnyi miniszter és államtitkár áll bukásra a mandátumbecslések szerint.

A választások előtti napokban más intézetek publikáltak olyan mandátumbecsléseket is, ahol még ennél is jóval rosszabbul szerepelnek a Konzervatívok. A YouGov 102, a Survation pedig mindössze 64 mandátumot tippelt a pártnak.

A Konzervatív Párt kormányzása a brexiten is átívelve teljes káoszba fulladt az elmúlt évek sorozatos botrányai után. Az Ipsos közvélemény-kutató június végi felmérése azt mutatja, hogy az állampolgárok csupán 12 százaléka elégedett a Sunak-kormány munkájával, míg 83 százalékuk kifejezetten elégedetlen. Az egészségügy, infláció/megélhetési költségek, gazdaság, bevándorlás terén a választók úgy vélik, hogy a Munkáspárt jobb munkát végezne a jelenlegi kormánynál.

A Munkáspárt hatalomra kerülésével várhatóan szorosabbra fűződnek majd a kapcsolatok az Európai Unióval, bár Keir Starmer kijelentette, hogy az Egyesült Királyság az ő életében biztosan nem fog visszalépni az EU-ba. Az Ukrajna támogatása terén nem várható változás, a Munkáspárt ugyanannyira hisz az ukrán ügy fontosságában, mint a Konzervatívok.

A választások eredményei tehát jelentős változásokat hozhatnak az Egyesült Királyság politikai táján, és a konzervatívok mellett más pártok is megerősödhetnek vagy új szerephez juthatnak. A YouGov elemzőinek megfogalmazása szerint "abszolút biztos", hogy a csütörtöki választást a Munkáspárt megnyeri, mégpedig nagy arányban.