Európa leghíresebb vulkánja, az Etna újra kitör

Az elmúlt napokban, több mint fél éves szünet után, ismét kitört Európa leghíresebb vulkánja, az Etna, amely 100-200 méter magasra lövelli a lávát.

Az Etna vulkán a közelmúltban ébredt fel, egy méretes vulkáni kúpot építve fel nagy gyorsasággal az Etna központi kráterterületén. A kitörések turisták számára vonzó látványt nyújtanak, de a múltbeli események arra is figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi aktivitás könnyen átcsaphat egy erőteljesebb, úgynevezett paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe.

Az izlandi Sundhnúkur vulkánkitörésének befejeződése után az Etna vette át a figyelem középpontját, és napok óta tartja magát a figyelem fókuszában. Az utolsó kitörés 2023 december 1-én volt, most pedig a központi kráterrendszer egy másik kürtője, a Voragine éledt fel. A látványos lávatűzijáték és lávafröccs-kitörések egy hét alatt több mint 25 méter magas vulkáni kúpot formáltak.

Június 14-én a Voragine kráterben váratlanul megindult a lávafröcskölődés, amely utoljára 5 évvel ezelőtt szeptemberben, majd 2021-ben volt aktív. A kitörés egy hét múlva már erőteljesebb, szinte folyamatos Stromboli-típusú kitörésekkel folytatódott, miközben a földremegés jel kilengése is növekedett. A gyorsan növekvő vulkáni kúp néhány nap alatt túlnőtt a kráter peremén, a turisták nagy örömére. A lávafoszlányok jelenleg 100-200 méter magasra repülnek fel, majd a friss vulkáni kúp oldalára hullanak.

Június 28-án este egy lávafolyam is megindult, amely a Bocca Nuova mély kráterébe áramlott, majd a lávafolyam mennyisége két nap alatt még intenzívebbé vált, egyfajta lávazuhatagot alkotva.

A vulkáni tevékenység egyelőre turistacsalogató jelenség, és nem jelent közvetlen veszélyt. Azonban a helyzet gyorsan változhat, ezért a cataniai INGV Etna Obszervatórium vulkanológusai folyamatosan figyelik a magmaáramlás jeleit, és értékelik, hogy ez vezethet-e egy erőteljesebb, robbanásos kitöréshez. A korábbi kitörések alapján a jelenlegi vulkáni tevékenység hetekig, hónapokig is tarthat. Azonban a múltbeli események azt is jelzik, hogy lehetséges egy nagyobb területet érintő, erőteljesebb robbanásos működésre való átváltás, mint a korábbi években többször is megtörtént.