Orosz rakétatámadás érte Dnyipro várost

Az orosz erők szerda reggel rakétacsapást mértek a kelet-ukrajnai Dnyipro városára, a támadás következtében több épület megrongálódott és több tucatnyian vesztették életüket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon közölte, hogy az oroszok által indított támadásban öten haltak meg. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint a sebesültek száma 53-ra emelkedett, közülük négy ember állapota súlyos. A város polgármestere, Borisz Filatov tájékoztatása alapján egy bevásárlóközpont, két iskola, három óvoda és két kórház sérült meg, az egyik kórház járóbetegek ellátására szolgáló része teljesen megsemmisült.

Az áldozatok emlékére a csütörtök gyásznappá nyilvánításra került. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz terrort csak modern légvédelmi rendszerek és a fegyverek nagy hatótávolsága állíthatja meg, ehhez pedig a világ vezetőinek eltökéltsége szükséges.

A Harkiv város lakóövezetét ért orosz csapásokról is beszámolt az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat, ahol a sebesültek száma nyolcra nőtt egy nyolcéves kisfiú megmentése után. Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója szerint Harkivra irányított légibombákkal három csapást mértek.

Poltava megyében is történt támadás, aminek következtében egy ember életét vesztette, és három további személy megsebesült. Filip Pronyin, a megye kormányzója a Telegramon keresztül adott tájékoztatást az eseményről.

A Horticja hadműveleti-stratégiai csoport sajtószolgálata szerint a Donyeck megyei Csasziv Jar városnál folyó harcokban az orosz erők 51 támadást hajtottak végre, ebből kilencet a város ellen. Az ukrán katonák azonban tartják a védelmi vonalakat.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint az oroszok három Iszkander-K rakétával, négy H-59-es robotrepülőgéppel és öt Sahid típusú drónnal támadták meg a dnyipropetrovszki régiót, de az ukrán légvédelmi erők a két Iszkander rakéta kivételével az összeset megsemmisítették a levegőben.

Az ukrán vezérkar adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 546 ezret. Az ukrán erők kedden többek között 16 orosz harckocsit, 57 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 27 drónt semmisítettek meg.