Csermanek Jánosból Kádár János

Csermanek János, aki később Kádár János néven vált ismertté, élete során több jelentős változáson ment keresztül. A börtönből való szabadulása után a szociáldemokrata pártba küldték bomlasztani, ami jól ment neki, és az avantgárd grafikákhoz is volt tehetsége. Egy férjes asszonyba szeretett bele, és a nyomor közepén élt édesanyjával és testvérével, miközben egy saját ágyról és egy be nem ázó cipőről ábrándozott. Egy 1942-es letartóztatási hullámot követően Csermanek János megszűnt létezni.

Csermanek keményen szembeszállt a rendőrökkel, amikor 1933-ban lecsaptak konspirációs csapatukra. A letartóztatást követően elárulta társait, amiért kizárták az illegális kommunista mozgalomból. A börtönbüntetése alatt azonban Rákosi Mátyástól megkapta a feloldozást. Szabadulása után újult erővel vetette bele magát a mozgalmi munkába.

A Komintern népfrontpolitikájának jegyében Csermanek a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Izabella utcai szervezetéhez csatlakozott, és hamarosan az ifjúsági tagozat vezetője lett. Ügyesen épített kapcsolatokat, és sikeresen töltötte fel a pártot kommunistákkal. A szociáldemokrata vezetésnek szemet szúrt ez a jelenség, de tehetetlenek voltak a belső konfliktusok miatt.

Goldmann György szobrászművész irányította a beépült személyeket és sejteket, és Csermanekkel is szoros kapcsolatot alakított ki. Csermanek avantgárd grafikákat készített, és a művészethez való kötődése tompította intellektuális hiányosságait. Egy esernyőgyárban dolgozott kifutófiúként, miközben rendkívüli szegénységben élt.

Élete első nagy szerelmével, Steiner Piroskával az MSZDP-ben ismerkedett meg. Piroska házasságban élt, de kapcsolata már megromlott a férjével. Kapcsolatukat a pártvezetéssel is legalizáltatták, ami rávilágított arra, hogy a tagoknak mennyire alá kellett rendelniük életüket a pártnak.

Csermanek stílusa is megváltozott, kefebajuszt növesztett, és a szociáldemokrata képzett munkásság stílusához igazodott. A családjával együtt továbbra is nagy szegénységben élt, és édesanyja kemény munkával próbálta fenntartani őket.

A második világháború kitörése után Csermanek visszatért a kommunista pártba, és a Budapesti Területi Bizottság tagjaként újra a törvényen kívüli szférában találta magát. A népfrontpolitika keretében minden háborúellenes erővel keresték az együttműködést.

1942-ben egy háborúellenes tüntetést követően a Kállay Miklós kormány lecsapott a kommunistákra. Csermaneknek tanácsolták, hogy vonuljon illegalitásba, és ekkor vált Csermanek Jánosból Kádár János. Új néven, hamis iratokkal, állandó menekülésben élt a háború végéig.

A bujkálás alatt is igyekezett segíteni édesanyjának, és bár nem találkozhattak, titokban meg-megleste őt. A családtagok közötti véd- és dacszövetség életük végéig kitartott. Kádár János a háború utáni karrierjét az 1930-as és 1940-es években alapozta meg.