Pepe Cristiano Ronaldóról: Fájdalmas volt az ölelése, olyan nekem, mint a testvérem

Fájdalmas vereséget szenvedett péntek késő este a portugál válogatott az Európa-bajnokság negyeddöntőjében a francia csapattól, amely tizenegyesrúgások után ejtette ki Cristiano Ronaldóékat. A mérkőzés után az ötszörös aranylabdás portugál klasszis jó barátját, Pepét vigasztalta.

Könnyes szemmel hagyta el több portugál játékos is a hamburgi stadion gyepszőnyegét azok után, hogy a francia válogatott kiejtette Portugáliát tizenegyesrúgások után a kontinenstornáról. A 41 éves, utolsó Európa-bajnoki mérkőzését játszó Pepét is vigasztalni kellett érthető módon. A rutinos védőt elsők között jó barátja, Cristiano Ronaldo vigasztalta, akit szintén nagyon megviselt a búcsú.

Pepe nehéz szavakat talált a teljesítményükre és arra, amit a mérkőzésen mutattak. "A letett munka más eredményt érdemelt volna, de ilyen a futball. Négy nappal ezelőtt boldogok voltunk, hogy legyőztük Szlovéniát, de ma már mi szomorkodunk" – nyilatkozta szűkszavúan Pepe. Hozzátette, nagyon sokat jelentett neki, egyben rendkívül fájdalmas volt Cristiano Ronaldo ölelése, mivel olyan neki, mint a testvére, de nem ez még nem a megfelelő alkalom, hogy erről többet beszéljen.

A letört Pepe utolsó alkalommal lépett pályára a kontinenstornán, ugyanúgy, mint a 39 éves Cristiano Ronaldo, akivel számtalan trófeát nyertek együtt pályafutásuk során – többek között 2016-ban az Európa-bajnokságot. A portugálok szövetségi kapitánya, Roberto Martínez is úgy nyilatkozott, nem érdemelt vereséget csapata a franciák ellen. "Nagyszerű egységet mutatott a csapat. Vesztettünk, de büszkén veszítettünk, mindig mindent beleadtunk minden percben, igazi portugál stílusban" – tette hozzá Martínez.

A pénteki másik negyeddöntőben a spanyol válogatott hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a házigazda német csapatot. Az első gólt szerző és a meccs legjobbjának választott Dani Olmo kiemelte a csapatmunka fontosságát a győzelemben. "A győzelem mindannyiunké. A csapat a legfontosabb. A szív mindig fontosabb, mint a lábak" – mondta Olmo. A győztes gólt fejelő Mikel Merino is a csapattársak által végzett munkát méltatta. A németek karmestere, Toni Kroos, aki pályafutása utolsó mérkőzését játszotta, elismeréssel szólt csapata teljesítményéről, de a kiesés miatt csalódottságát is kifejezte. "Mindannyian büszkék lehetünk, mert fejlődtünk" – fogalmazott Kroos, aki korábban már lemondta a válogatottságot, de az Eb-re és az azt megelőző felkészülésre visszatért.

A németek szerint kirabolták őket, a spanyolok kiállították volna Toni Kroost. Mindkét félnek volt oka panaszkodni a játékvezetői döntésekre a Spanyolország–Németország Európa-bajnoki negyeddöntő után. A győztes spanyolok azt kifogásolták, miért nem állították ki Toni Kroost, a németek viszont leginkább egy elmaradt tizenegyest kértek számon Anthony Taylor játékvezetőn. A Bild már arról írt, hogy kirabolták a német válogatottat az elmaradt tizenegyes miatt, és ezt "abszolút botránynak" nevezték. A spanyol csapat felforgatott összeállításban lesz kénytelen pályára lépni a franciák elleni elődöntőben, mivel többen sérüléssel küzdenek a keretből, Dani Carvajal pedig eltiltott lesz.

A német válogatott korábbi kapusa, Jens Lehmann még a negyeddöntő előtt azt mondta, kicsi és tapasztalatlan a spanyol válogatott, ezeket a szavait visszavonta, illetve megtalálta a német csapat bűnbakját a kiesés után. Lehmann a német válogatott csereként beálló játékosát, Robert Andrichot szúrta ki amiatt, mert rózsaszínre festette haját azok után, hogy a korábbi mérkőzéseken szőke színű volt hajviselete. Lehmann szerint ez zavart okozhat az ellenfelek körében, és reméli, hogy az UEFA betiltja az Andrichéhoz hasonló hajviseletet. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány azonban védelmébe vette játékosát, kijelentve, hogy mindenkinek olyan lehet a haja, amilyet szeretne magának.

Toni Kroos érzelmes sorokkal búcsúzott a német válogatottól és a futballtól. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében a 34 éves labdarúgó felidézte, hogyan tért vissza a válogatottba, és arra kérte a szurkolókat, maradjanak a csapat mellett. Kroos Európa-bajnoki aranyérem nélkül vonul vissza, de büszke arra, amit a csapat elért, és köszönetet mondott a szurkolóknak a támogatásért. Végezetül elnézést kért Pedritől, a spanyol válogatott középpályásától, akivel szerencsétlenül ütközött a mérkőzésen. A "Lanz és Precht" című podcastban Kroos a sporttémák mellett társadalmi jelenségekre is reflektált, kifejezve aggodalmát a német nagyvárosok biztonságával kapcsolatban, és a migráció hatásait érintő megosztottságot említve.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!