Kína dömpingellenes vizsgálatot indít az európai konyakimport ellen

A kínai hatóságok bejelentették, hogy dömpingellenes vizsgálatot kezdeményeznek az európai konyakimport kapcsán, válaszul az Európai Unió által bevezetett ideiglenes vámokra a kínai elektromos járművekkel szemben.

A kínai válaszlépés a kereskedelmi feszültségek további kiéleződését jelenti, amelyek éppen azon a napon éleződtek ki, amikor az Európai Bizottság ideiglenes vámjai életbe léptek a kínai elektromos járművekre. A konyakimport ügyében tervezett meghallgatás a két gazdasági nagyhatalom közötti konfliktus újabb szintjét képezi.

Jean-Jacques Guiony, az LMVH luxuskonglomerátum pénzügyi igazgatója szerint a kínai lépés valószínűleg válasz az uniós intézkedésekre. Guiony hangsúlyozta, hogy Európa nem tűnhet a globalizáció "beteg emberének", utalva arra, hogy Kína jelenleg Európát gyengébbnek látja az Egyesült Államokhoz képest.

A konyakipar számára nem ez az első kihívás, hiszen Kína már januárban elindított egy vizsgálatot, hogy megvédje a saját konyakiparát. A Hennessy és más európai konyakgyártók július 18-án részt vesznek a kínai dömpingellenes vizsgálatról szóló meghallgatáson Pekingben.