Közeledik a tűzszünet és a fogolycsere lehetősége a Hamász és Izrael között

A Hamász elfogadta az Egyesült Államok javaslatát az izraeli túszok szabadon bocsátásáról, ami közelebb hozhatja a tűzszünetet és a fogolycserét – jelentette a Reuters egy névtelen Hamász vezetőre hivatkozva.

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetése során tárgyaltak a gázai tűzszüneti tervről, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a G7-ek által is támogatott izraeli javaslaton alapul. A terv több lépésben vezetne az összes, még a Hamász kezében lévő túsz elengedéséhez. Netanjahu tájékoztatta Bident, hogy küldöttséget küldött a Hamásszal folytatott tárgyalásokra, és egy izraeli forrás szerint reális esély van a megállapodásra, miután a Hamász módosított javaslatot tett az alku feltételeiről.

Izrael korábban minden esetben elutasította a Hamász feltételeit, de egy névtelenül nyilatkozó palesztin tisztségviselő szerint az új javaslat áttörést hozhat, amennyiben Izrael is elfogadja, és véget vethet a kilenc hónapja tartó háborúnak. Az új javaslat ideiglenes tűzszünetet, segélyszállítást és az izraeli csapatok kivonását garantálná a tárgyalások idejére. A legfrissebb információk szerint a Hamász lemondott arról a követeléséről, hogy Izrael először kötelezze magát egy állandó tűzszünetre, mielőtt aláírná a megállapodást, és engednék, hogy a tárgyalások a hathetes első szakasz során folytatódjanak.

A Reuters információi szerint az Egyesült Államok intenzíven dolgozik a megállapodáson, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt tető alá hozza azt. Netanjahu szóvivője nem kommentálta a hírt, de megerősítette, hogy a tárgyalásokat a következő héten folytatják, és hangsúlyozta, hogy a két fél álláspontja között még mindig vannak nézeteltérések. Netanjahu Bidennek ismételte, hogy Izrael csak akkor fejezi be a háborút, ha minden célját elérte.

Netanjahu a múlt héten egy izraeli csatornának adott interjúban beszélt arról, hogy kész ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséért, és hogy a Hamász elleni háború intenzív szakasza hamarosan véget érhet Gázában. Az izraeli miniszterelnök hozzátette, hogy ez nem jelenti a háború végét, hanem lehetőséget teremtene az izraeli hadseregnek, hogy más frontokra, például a libanoni határra és az Irán által támogatott fegyveres csoportokra összpontosítsa erőit. Egy regionális forrás szerint az amerikai kormányzat erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy még az őszi elnökválasztás előtt megállapodást érjenek el.