Bulgária fegyverkezési lépéseket tesz, új üzem a tengerparton

Az International Armored Group (IAG) bejelentette, hogy október 1-jén nyitja meg legújabb üzemét Burgasz közelében, ahol különféle katonai járműveket és eszközöket fognak gyártani.

Az amerikai székhelyű, de bolgár tulajdonban lévő IAG, amely páncélozott járművek gyártására specializálódott, új létesítményét a bolgár tengerparti város, Burgasz ipari övezetében, 150 ezer négyzetméteres területen hozza létre. A 20 millió bolgár leva értékű beruházást a Glavbolgarstroy-Plovdiv (GBS) vállalat valósította meg.

Az új üzemben a NATO szabványainak megfelelő páncélozott járművek, drónok, katonai evakuációs daruk és könnyű járőröző eszközök gyártása fog zajlani, amelyeket mentési, felderítési és vészhelyzeti műveletekhez használnak majd. Emellett az IAG kerekes és lánctalpas robotok, valamint könnyű tüzérségi rendszerek páncélozott platformjainak fejlesztésén is dolgozik.

A kezdeti szakaszban az üzem 50 új munkahelyet teremt, de a termelés növekedésével ez a szám több mint 300-ra emelkedhet. Az IAG tervei szerint további két üzem létesítését is tervezik Bulgáriában, Blagoevgradban és Plovdivban, amelyek költségeit 50 millió levára becsülik.

Anton Stefov, a bolgár állampolgárságú tulajdonos vezette IAG nem csak Bulgáriában, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban is rendelkezik gyártókapacitással.