Orbán Viktor Kijevbe látogat

Az Európai Unió soros elnökségét átvevő magyar kormányfő, Orbán Viktor első hivatalos útja Kijevbe vezet, ahol az orosz-ukrán háború befejezésére irányuló lépéseket tervez bejelenteni.

Orbán Viktor hétfőn az M1-nek adott interjújában utalt arra, hogy Magyarország az EU soros elnökségének keretében lépéseket fog tenni az orosz-ukrán konfliktus befejezése érdekében. Az Index által szemlézett interjúban a kormányfő kifejtette, hogy a "holnapi sajtót figyelve már látni is fogja az első lépéseket".

A Guardian értesülései szerint, két budapesti forrásra hivatkozva, Orbán Viktor kedden Ukrajna fővárosába, Kijevbe látogat, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihaljo Podoljak nem kívánta kommentálni az információt, de a lap egy másik kijivi forrásból úgy tudja, hogy a magyar miniszterelnök valóban Kijevben lesz, hacsak az utolsó pillanatban nem történik változás.

Az Átlátszó is megerősítette, hogy ukrajnai források szerint Orbán Viktor Kijevbe látogat, de a hírzárlatot biztonsági megfontolásokból nem szegték meg.

Az ukrajnai sajtóban korábban is felmerült, hogy a magyar miniszterelnök Ukrajnába látogathat. Vitalij Portnikov újságíró a Szabadság Rádió honlapján megjegyezte, hogy Orbán Viktor az EU-elnökség első napjaiban várhatóan Kijevbe utazik, ami szerinte egy "méltóságteljes, megfontolt és logikus lépés lenne", és azt mutatná meg, hogy Magyarország osztja Európa értékeit. A The Guardian szerint az Európai Unió legoroszbarátabb miniszterelnökének ukrajnai útja meglepetés, mivel a háború kitörése óta nem járt a szomszédos országban.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, valamint a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdései. A találkozót Zelenszkij kezdeményezte, aki korábban többször meghívta Orbánt sikertelenül. Orbán változó megközelítése Ukrajnával kapcsolatban azzal a spekulációval áll összefüggésben, hogy aggodalmak merültek fel az EU elnökségének elvesztésével kapcsolatban az önálló politikái miatt. A látogatás egy módja lehet annak, hogy Orbán megmutassa elkötelezettségét az elnökségi kötelezettségek teljesítése felé, beleértve a kapcsolattartást Zelenszkijjel és Ukrajna támogatását. Az utazás hátterében állhat az olasz és francia vezetők kérésének eleget tétele is, valamint a kárpátaljai magyar kisebbség jogi helyzetének megbeszélése. Magyarország többször kétségbe vonta Ukrajna katonai támogatásának szükségességét, és Orbán Viktor felvette Zelenszkijt az "ellenfelek" listájára, azonban az EU elnökség átvétele után sok kritika érte Orbánt. Az uniós kormányok megállapodtak a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról Ukrajnára, és Budapest vádolta az EU-t a szabályok megszegésével. Orbán Viktor látogatásáról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hivatalosan is megerősítést adott.

A látogatás előzményeként Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij személyesen egyeztetett egymással az utóbbi uniós csúcson. A titokban tartott látogatásról egyelőre nincsenek részletek, azonban a nemzetközi közvélemény szerint a békéről tárgyal Kijevben Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij. A Reuters hírügynökség is megerősítette a látogatást, ugyanakkor kiemelte, hogy Orbán Viktor gyakran ellenezte az EU azon kezdeményezéseit, amellyel támogathatták volna Ukrajnát, és emlékeztetett arra, hogy 2024 elején hetekbe telt, mire sikerült megtörniük a magyar miniszterelnök vétóját, hogy 50 milliárd eurónyi segélyt nyújtsanak Ukrajnának. A Deutsche Welle is meglepődött a látogatáson, és bár kiemelik, hogy a béke megteremtésének lehetőségeiről tárgyal majd Orbán és Zelenszkij, a beszámolójukban ők is azt hangsúlyozzák, hogy a magyar miniszterelnök eddig ellenségesen viseltetett Ukrajnával szemben.

A Guardian előzetes, hivatalosan meg nem erősített információi szerint a látogatás hosszas tárgyalások után valósult meg, amelybe beletartozott az ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogainak kérdése is. A találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon, és az elmúlt hetekben megállapodás született, amit sikerként könyvelhetnek el.

Orbán Viktor az uniós elnökség hivatalos átvétele után adott első interjújában több területen nagy meglepetést ígért, beleértve az ukrajnai béke előmozdítását érintő első lépéseket, amelyek már kedden megkezdődtek. Az elnökségi félév során további meglepő dolgokra és konkrét lépésekre lehet számítani az illegális migráció területén, valamint az Európai Parlament (EP) területén is váratlan húzások következhetnek. A kormányfő az orosz-ukrán háborúról szólva azt mondta, hogy már a keddi sajtóból kiderülnek az intézkedések arról, hogy Magyarország soros elnökként mit tehet azért, hogy véget érjen a háború.

A Nexta videót posztolt Orbán Viktor konvojáról, amint Kijevben halad, ahol a magyar miniszterelnököt több mint egy tucat kékvillogós autó kíséri. A magyar miniszterelnök az ukrán fővárosba megérkezését követően a helyi sajtó szerint konvojával a kijevi magyar nagykövetségre hajtott. Orbánnak ez az első látogatása Kijevben a háború kitörése óta, noha Zelenszkij korábban már többször is meghívta. Vélhetően nem véletlen, hogy a magyar miniszterelnök egyik első dolga volt Ukrajnába látogatni, amint országa átvette az Európai Unió soros elnökségi posztját. A Financial Times például úgy értesült, hogy az orbáni különutas politika miatt az is felmerült, hogy elvehetik Magyarországtól a pozíciót, Orbán azonban megígérte, hogy tiszességesen fogja ellátni a feladatát, ennek pedig az egyik kiemelt része az Ukrajnával és személyesen Zelenszkijvel való kapcsolattartás.

Orbán Viktor a találkozó hátteréről Facebook-oldalán is beszámolt, kiemelve, hogy az Európai Tanács soros elnökségét betöltő miniszterelnök elsősorban az európai béke kérdéséről tárgyal Zelenszkijjel. A találkozón készült első fotók is megjelentek, amelyeken látható, hogy Zelenszkij elnök személyesen fogadta a magyar vezetőt az elnöki palotában. A Telex információi szerint a felek nem írnak alá megállapodást és közös sajtótájékoztatót sem szerveznek.

David Pressman, az amerikai nagykövet üdvözölte, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével, és előrelépésnek nevezte a látogatást. A magyar miniszterelnök először jár az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot, rajta kívül az EU csaknem minden kormányfője tett már látogatást Kijevben.