Iszkander rakéta csapódott be a mirhorodi légibázisra

Kazettás robbanófejjel szerelt Iszkander nagy hatótávolságú rakéta ért célba az ukrajnai Mirhorod légibázisán, ahol több ukrán repülőgép is megsemmisült.

A Poltava megyében található Mirhorod városa közelében lévő légitámaszpontot egy orosz Iszkander rakétarendszer vette célba. A támadás során a kazettás robbanófejjel felszerelt rakéta okozta a pusztítást, és több ukrán repülőgép is megsemmisült. Az orosz védelmi minisztérium szerint öt darab Szu-27-es vadászgépet semmisítettek meg és még kettő súlyos sérülést szenvedett, míg független források szerint 1-2 repülőgép semmisült meg és még 3-4 gép szenvedhetett sérülést.

A helyi lakosok és szakértők egy része a támaszpont parancsnokának menesztését és felelősségre vonását követeli, mondván, hogy a repülőgépeket túl közel helyezték el a frontvonalhoz, fedezék és álca nélkül, ami fokozta a kockázatot az ilyen típusú támadásokra.

Ilja Ponomarenko, a Kyiv Independent haditudósítója szerint "felelősségre kell vonni azokat, akik miatt rendszeresen ilyen veszteségek érik Ukrajna légierőjét, és a rendszerszintű hanyagság miatt veszélybe kerülhet az ország a háborúban".

Az ukrán haderőnek nincsenek megfelelő képességei ahhoz, hogy elhárítsák az orosz felderítődrónok tevékenységét – idézi Jurij Ihnatot, az ukrán légierő szóvivőjét a Sky News. Ihnat elmondása szerint a támadás idején több orosz drón is repült a reptér fölött, amelyek valós időben jelentették a célterületet, és ezek után érkezett az Iszkander-rakéta. Ihnat hozzátette, hogy a keletkezett veszteségek „nem olyan súlyosak,” mint ahogy azt Oroszország állítja.

Ez nem az első eset, hogy a mirhorodi légibázist orosz támadás éri. 2023 nyarán egy MiG-29-es vadászgépet és egy Mi-8-as közepes helikoptert semmisítettek meg az orosz erők a bázison.