Orbán Viktor meglepetése: tárgyalások Kijevben?

Orbán Viktor, aki nemrég vette át az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, ígéretet tett több váratlan húzásra a következő félévre, beleértve az ukrajnai béke előmozdítását is.

Az Európai Unió soros elnökségének átvételét követően Orbán Viktor több területen is meglepetéseket ígért. Az M1-en sugárzott interjúban beszélt az ukrajnai béke előmozdítására irányuló első lépésekről, amelyek már a következő napon megkezdődhetnek. Emellett az illegális migráció területén is konkrét lépéseket helyezett kilátásba, valamint a júniusi választások után megújult Európai Parlamentben (EP) is váratlan húzásokra számíthatunk.

A magyar kormányfő a soros elnökség kapcsán kifejtette, hogy Magyarország lendületet adhat az uniónak, miközben mértéktartó marad. A legnehezebb kérdésekről is nyíltan kíván beszélni.

A Partrióták Európáért nevű alakuló EP-frakcióval kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a frakció hamarosan meglepetést okozhat azzal, hogy gyorsabban válik nagy parlamenti képviselői csoporttá, mint azt sokan várnák. Az alakuló ülés július 8-án lesz, és a pártcsalád tagjai erősebb Európát, nemzeti szuverenitást és függetlenséget tűztek ki célul. A csatlakozását már bejelentő portugál Chega mellett hamarosan egy olasz párt is csatlakozhat a szövetséghez, amely így gyorsan növekedhet a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoporttá Brüsszelben.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy céljuk nem Európa ellenében való cselekvés, hanem erős európai együttműködés a saját hazájuk érdekében, elutasítva az európai birodalmat, az európai egyesült államokat, és a Brüsszelből vezérelt masszát és parancsuralmi rendszert. A nemzeti szuverenitás és függetlenség megőrzése a céljuk a saját nemzeti zászlóik alatt.