Gyenge gazdasági adatok érkeztek Kínából, lépéskényszerbe került Peking

Második hónapja csökken a kínai feldolgozóipar teljesítménye, és a szolgáltatási tevékenység öt hónapos mélypontra süllyedt, ami további ösztönző intézkedésekre sarkallhatja a távol-keleti országot.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) által közzétett beszerzésimenedzser-index (PMI) júniusban sem mutatott javulást, 49,5 értéken stagnált, ami megegyezik a Reuters hírügynökség által előre jelzett adattal. A termelési alindex 50 fölötti értéke ellenére az új megrendelések, a nyersanyagkészletek, a foglalkoztatás, a beszállítók szállítási ideje és az új exportmegrendelések indexei mind a zsugorodást jelzik.

Xu Tianchen, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza szerint az ipari tevékenység valójában erősebb lehet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak, mivel azok nem tükrözik teljes mértékben a jelenlegi exportlendületet, amely a gazdaság fő hajtóereje. Azonban a külső és belföldi kereslet gyengesége akadályozza a termelői árak emelkedését, ami a feldolgozóipari kapacitások kihasználatlanságához vezet.

Elemzők szerint Kína rövid távon további gazdaságpolitikai támogatásokat fog bevezetni, és a kormány költségvetési ösztönzők fokozására tett ígérete segíthet a belföldi fogyasztás növelésében. Hao Zhou, a Guotai Junan International vezető közgazdásza szerint a gyenge PMI-adatok miatt a kínai kormánytól támogatóbb politika várható, de a monetáris politika lazításának mozgástere korlátozott a kínai deviza nyomása miatt. A fiskális politika várhatóan átveszi a vezető szerepet, ami több kötvény kibocsátását jelentheti a belföldi kereslet fellendítése érdekében.

A Kínai Kommunista Párt közelgő, öt évente megrendezésre kerülő gyűlése, amely július 15-18. között lesz Pekingben, szintén nagy figyelmet kap a közgazdászok és befektetők részéről, hiszen itt vitatják meg a vezető tisztségviselők az ország gazdasági helyzetét.