Beryl hurrikán veszélyezteti a karibi térséget

A Karib-tenger térségében riasztást adtak ki a Beryl hurrikán közeledte miatt, amely hármas fokozatúvá erősödött és halálos veszélyt jelentő erősséggel közelít.

Az Egyesült Államok Miamiban található nemzeti hurrikánközpontja (NHC) előrejelzése szerint a Beryl hurrikán, amely a 2024-es szezon első hurrikánja és egyben a legkorábbi négyes kategóriájú hurrikán a feljegyzések szerint, életveszélyes szeleket és villámárvizeket hozhat a Karib-tengeri Szélrózsa-szigetekre. Barbados, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek lakosságát figyelmeztették, hogy a vihar hétfő reggel érheti el őket életveszélyes erősségű széllel és vihartevékenységgel.

A tengerparti területeken a hurrikán akár 3 méter magas hullámokat és 150 milliméternyi esőt is okozhat. A helyi hatóságok vasárnap estétől teljes lezárást rendeltek el, amely a repülőterek ideiglenes bezárását is magában foglalja. A lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthonaikban, vagy keressenek biztonságos közösségi helyeket a Beryl távozásáig.

Sabu Best, a barbadosi meteorológiai szolgálat igazgatója szerint a hurrikán központi góca várhatóan 112 kilométerre délre helyezkedik el a szigettől hétfő reggel. A hurrikán várhatóan továbbhalad a Karib-tenger felett Jamaica irányába, majd Mexikó felé, de a hét közepére veszíthet erejéből.

Az amerikai hurrikánszakértők szerint az ilyen erős hurrikántevékenység ebben az időszakban nagyon ritka és különösen veszélyes. Az NHC előrejelzései alapján az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik, a szokásos 14 helyett legalább 17 hurrikán, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű vihar átvonulásával kell számolni november végéig. A múlt hónapban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal "a szokásosnál nagyobb hurrikántevékenységet" jósolt az Atlanti-óceánra 2024-re, részben a rekordközeli meleg óceáni hőmérséklet miatt.