Újabb címtől foszthatják meg Harry herceget

A királyi sarjat a veterán közösségért végzett munkája kapcsán tüntetnék ki, ám egy petíciót indítottak annak érdekében, hogy mégse ő kapja az elismerést. Úgy vélik, a herceg túl sok botrányba keveredett az elmúlt időszakban, illetve akadna olyan, aki jobban megérdemelné, mint ő.

Harry herceg a brit királyi család egyik legkevésbé kedvelt tagja, és a kapcsolata a famíliával nem javult azóta sem, hogy négy évvel ezelőtt az Egyesült Államokba költözött és lemondtak hivatalos kötelezettségeikről Meghan Markle-lel. A herceg a királyi család szemében nemkívánatos személlyé vált, miután a távozásuk körülményeiről beszámolt egy Netflix sorozatban és a memoárjában, ahol rokonait nemtörődömséggel vádolta meg. A herceg és édesapja, III. Károly legutóbbi találkozója a király rákkal való diagnosztizálása kapcsán történt. A pár nem kapott meghívót sem a Trooping The Colourra, sem Hugh Grosvenor esküvőjére, és a Frogmore Cottage-ot is elvették tőlük. Harry herceg a brit hadsereg légierejének vezérezredesi rangját is elvesztette, amit III. Károly Vilmos hercegnek adományozott, annak ellenére, hogy Harry rendelkezik tapasztalattal a légierő terén az Afganisztánban töltött szolgálata révén.

Harry herceg a jövő hónapban Los Angelesben veheti át a Pat Tillman-díjat, amit az ESPN sporttelevíziós hálózat adományoz az ESPY-díj-átadón. A díjat azért hozták létre, mert Tillman felmondott egy hárommillió font értékű szerződést, hogy bevonuljon az amerikai hadseregbe a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, és Afganisztánban halt meg 2004-ben. Harry herceg az Invictus Games esemény és a veterán közösségre gyakorolt pozitív hatása miatt kapja a díjat. Azonban sokan nem értenek egyet a döntéssel, köztük Pat Tillman édesanyja, Mary, aki szerint voltak alkalmasabb jelöltek. Egy petíció is indult, amelyet már több mint 43 ezren írtak alá, hogy ne Harry herceg kapja az elismerést, mivel a herceg botrányai megkérdőjelezik alkalmasságát a díjra.

Harry herceg 2020-ban mondott le királyi kötelezettségeiről, és az Egyesült Államokba költözött, de születési jog révén továbbra is a trónöröklési rendben szerepel, és a család részét képezi. A brit parlament szavazhatná meg, hogy ezt a privilégiumot is elvegyék tőle. Harry herceg a Sussex hercege, a Dumbarton grófja és a Kilkeel bárója címeket kapta II. Erzsébet királynőtől, és hivatalosan Ő Királyi Fensége Sussex hercege lett. A királyi család dolgozó tagja nem lévén, az Ő Királyi Fensége címet elvesztette, de a többi címet megtartotta. A herceg három tiszteletbeli katonai címéről is lemondott, így nem viselhetett katonai egyenruhát II. Erzsébet temetésén. III. Károly trónra lépésekor a pár gyermekei, Archie és Lilibet is megkapták a hercegi és hercegnői címet. Archie édesapja egyéb rangjainak örököse is lehet a jövőben, de még nem tiszta, hogy használni kívánja-e bármelyik rangot.

A díjat odaítélő ESPN a tiltakozások ellenére egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy Harry megkapja az elismerést. A díjátadó ceremóniát július 11-én tartják Los Angelesben, az esemény házigazdája Serena Williams lesz.