Joe Biden: Donald Trump részleges mentessége aláássa a jogállamiságot

Joe Biden amerikai elnök "veszélyes precedensnek" nevezte a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely részleges mentességet adott a büntetőeljárás alól Donald Trump volt elnöknek, és úgy véli, ez aláássa a jogállamiságot.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfői döntésében kimondta, hogy Donald Trumpnak bizonyos fokú mentessége van a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elnökként tett hivatalos intézkedései miatt. Azonban a nem hivatalos cselekedeteiért nem élvez mentelmi jogot, és az alsóbb fokú bíróságoknak kell eldönteniük, hogy mely cselekedetek minősülnek hivatalosnak. Trump a döntést a demokrácia győzelmeként értékelte.

A korábbi amerikai elnök ellen indított perekben egyetlen ítélet sem várható az elnökválasztás előtt, kivéve a pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyét, ahol Trumpot 34 vádpontban találták bűnösnek, és a büntetés mértékéről július 11-én dönt a bíró. Egy nappal a Legfelsőbb Bíróság döntése után Trump ügyvédei kérvényezték, hogy a hallgatási pénzek miatt hozott ítéletet helyezzék hatályon kívül, és halasszák el a július 11-i ítélethirdetést is.

Biden hétfőn késő este beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy Amerikában nincsenek királyok, mindenki egyenlő a törvény előtt, és senki sem áll a törvény felett, még az Egyesült Államok elnöke sem. Úgy véli, Trump részleges felmentése azt jelenti, hogy egy elnöknek nincsenek korlátai, és az amerikai emberek megérdemelnék, hogy a választások előtt válaszokat kapjanak a bíróságon, de ez a döntés miatt valószínűleg nem fog megvalósulni. Biden a legutóbbi beszédében, amelyet a múlt heti katasztrofális szereplése után tartott, arra kérte a választókat, hogy utasítsák el Trumpot, és hangsúlyozta, hogy az amerikai népnek kell megállítania őt, ha már a legfelsőbb bíróság nem volt rá képes.

A Fehér Ház egyik szóvivője is megerősítette, hogy senki sem áll a törvények felett, míg Judy Chu demokrata képviselő szerint a bíróság döntésének hosszútávon is lesz következménye, és ezt Trump győzelmeként, valamint csapásként az amerikai demokráciára értékelte.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts szerint az elnöknek nincs immunitása a nem hivatalos ügyekben, mivel nem minden cselekedete számít hivatalosnak. Roberts kiemelte, hogy az elnök nem áll a törvény felett, de az alkotmányos jogosítványainak gyakorlása miatt nem helyezhető vád alá, és vélelmezett mentelmi jog illeti meg a hivatali cselekményei esetében, ami az Ovális Iroda minden dolgozójára egyformán vonatkozik.

Trump ellen négy büntetőper indult, amelyekben ügyvédjeinek 91 vádpontban kell védekezniük. Két per a 2020-as elnökválasztás eredményének hamis állításával kapcsolatos, ahol Trump tisztában volt állítása valótlanságával és törvénytelen eszközökkel próbálta meghamisítani a választási eredményt. Georgia államban és egy washingtoni szövetségi bíróságon is folyik eljárás az elnökválasztás eredményének meghamisításával kapcsolatban. Az elnöknek szüksége is volt az energikusnak tűnő nyilatkozatokra a múlt heti katasztrofális szereplése után, amikor is az elnökjelölti vitában egy magát reszelős hangon ismételgető, dadogó, olykor értelmetlenségeket beszélő, szellemileg leépülőfélben lévő öregemberként jelent meg. Biden ezen felül ismét elítélte Trumpot a 2020. január 6.-i zavargások miatt.

Trump jogi csapata már korábban is azzal érvelt a bíróságon, hogy a Fehér Ház mindent elkövet annak érdekében, hogy Biden ellenfelét elmarasztalják és erre hivatkozva egy sor folyamatban lévő szövetségi eljárás elutasítását indítványozták. Biden csapatának azon döntése, hogy a kampány elemévé teszik Trump elszámoltathatóságának kérdését, tulajdonképpen egy logikus lépésnek tűnik, tekintettel arra, hogy a legfelsőbb bíróság állásfoglalása következtében a választásokig már nem nagyon kezdődhet meg egy Trump elleni per.

Joe Biden családja vasárnap arra biztatta, hogy maradjon a 2024-es választási versenyben, és személyesen megvitatták, hogy ki kellene-e rúgni az elnök legfőbb segítőit az elképesztően gyenge vitateljesítménye után, amely felforgatta a kampányát. A CNN értesülései szerint a demokraták kétségbeestek Joe Biden elnök csütörtök esti vitán nyújtott teljesítménye miatt, amely annyira gyenge volt, hogy egyesek még azt is megkérdőjelezték, hogy továbbra is ő maradjon-e a párt jelöltje. Biden halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra, néha nehezen tudta befejezni a gondolatait. A család – nyilvánvalóan csalódottan a csapattal szemben, amely felkészítette Biden elnököt a vitára – arról tanácskozott, hogy ki kellene-e rúgni Biden valamelyik főtanácsadóját, és hogy változtatni kellene-e a kampány személyi állományán. Biden azonban arról ismert, hogy hűséges és védelmező a közeli tanácsadóihoz, és nem szereti kirúgni a segítőit. Vasárnapig nem tűnt úgy, hogy nagyobb személyi változások fenyegetnének. A tanácsadók szerint Biden most buzgón gyűjti az adatokat, olvassa a közvélemény-kutatásokat, illetve a héten várja a demokrata kampány szélesebb körű felméréseit és kutatásait. A rossz szereplés miatt a támogatottság várható csökkenésére készülnek a csatatérállamokban.

Az amerikai elnök képességeivel kapcsolatos aggodalmak felerősödtek a múlt heti első elnökjelölti vita után, ahol sokszor nem lehetett tisztán érteni, amit mondott, többször megtorpant, ismételte magát, és sokszor nehezére esett végig vinni egy gondolatot. Jill Biden, az elnök felesége, a Vogue címlapján pózolva, négy nappal a katasztrofális Biden-Trump vita után jelent meg, és a New York Times forrásai szerint úgy gondolja, hogy a férjének csak rossz napja volt az elnökjelölti vitán. A republikánusok most már idősbántalmazással vádolják Jill Bident, mondván, hogy a first ladyt a férje „időskori bántalmazásért” kellene felelősségre vonni, mivel tudta, hogy fegyvertelenül küldte az elnöki vita színpadára a férjét. Az idősek elleni visszaélések tudatosságának világnapja alkalmából a Fehér Ház oldalán megjelent egy kiáltvány, amelyben Joe Biden elnök kiáll az idősbántalmazás túlélői mellett, és egy olyan világot szeretne teremteni, ahol egyetlen idős embernek sem kell félelemben élnie.

A piaci elemzők szerint a befektetők egyre inkább latolgatják Donald Trump esetleges második elnökségének kilátásait, ami komoly hatással van a piacokra, és ez részben hozzájárult az amerikai dollár közel 38 éves csúcsának eléréséhez a japán jennel szemben. A japán jen gyengülése hozzájárult ahhoz, hogy a Nikkei index három hónap után először átlépte a pszichológiai 40 000-es határt. A befektetők Trump esetleges visszatérését magasabb vámokkal és állami hitelfelvétellel társítják, ami inflációs hatásokat eredményezhet. Joe Biden elnök múlt heti gyenge vitateljesítménye is hozzájárult a hozamemelkedéshez, amelyet a Legfelsőbb Bíróság döntése is tovább erősített.