Zelensky fogadta Orbánt a Kijevi Elnöki Palotában

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor találkozót folytatott kedden Kijevben, amelyről az első fotókat a Magyar Távirati Iroda, az MTI tette közzé.

Ez volt az első alkalom, hogy a magyar miniszterelnök ellátogatott az ukrán fővárosba azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot. Azóta majdnem minden EU-s kormányfő meglátogatta Kijevet. Orbán konvojáról egy videót is közzétettek a Nexta X-számláján.

Ellentétben a korábbi információkkal, a két vezető mégis tartott egy rövid sajtótájékoztatót Orbán váratlan látogatása után. A sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

Zelenszkij elmondta, hogy megvitatták a kereskedelem, a határ menti együttműködés, az infrastruktúra és az energia alapvető kérdéseit, valamint a Magyarországon megnyíló első ukrán iskola ügyét is. Az ukrán elnök hozzátette, hogy a jelenlegi tárgyalások jó alapot jelenthetnek a két ország közötti megállapodásra.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kijelentette: "Nagyon értékeljük az összes kezdeményezést, amelyet Zelenszkij elnök úr a béke elérése érdekében tesz." Ez a kijelentés éles ellentétben áll a magyar kormányzat és a kormánypárti sajtó korábbi retorikájával, ahol Zelenszkijt legyőzendő ellenfélként, a magyar ellenzékkel szövetkező politikusként és a békét kereső gyermekkatonák helyett a háborút választó politikusként ábrázolták.

A találkozón Orbán Viktor felvetette a békefolyamat felgyorsításának lehetőségét, egy előre meghatározott ideig tartó tűzszünettel, amely lehetőséget adna a béketárgyalások felgyorsítására. Azonban a jelenlegi helyzetben egy tűzszünet csak időt adna Oroszországnak a megszállt területeken védekezésének megerősítésére, majd újult erővel támadásra.

Az orosz külügyminiszter korábban kijelentette, hogy országa nem állítja le a katonai műveleteket a frontvonalon, még tárgyalások esetén sem. Lavrov kijelentése után az orosz elnök egy úgynevezett békejavaslatot terjesztett elő, amely gyakorlatilag Ukrajna kapitulációját jelentette volna: Ukrajna demilitarizációját, a vezetés "denazifikációját" és a megszállt területek formális átadását követelte Oroszországnak, valamint Ukrajnának le kellett volna mondania azokról a területekről – Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyékben –, amelyeket az orosz erők a háború során nem tudtak elfoglalni, vagy a háború első szakaszában kénytelenek voltak feladni.

A találkozóra reagálva az amerikai nagykövet, David Pressman üdvözölte Orbán Viktor kijevi látogatását és az ukrán vezetéssel való együttműködést. "Előrelépés" - fogalmazott egy közösségi médiában közzétett bejegyzésben.

További részletek a váratlan látogatásról és a magyar-ukrán kapcsolatok hátteréről ebben a cikkben olvashatók.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!