A deepfake Southgate videók felbolydítják az internetet

Az interneten terjedő deepfake videók, amelyekben Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt manipulált nyilatkozatokat tesz, nagy nézettséget generálnak és vegyes reakciókat váltanak ki a szurkolók körében. A mesterséges intelligencia által készített videókban Southgate többek között Marcus Rashfordot bírálja, Harry Maguire-t és Jordan Hendersont pedig túlzottan dicséri.

Anglia csoportelsőként jutott tovább a németországi foci-Európa-bajnokság kieséses szakaszába, de a szurkolók nem elégedettek sem a játékosok teljesítményével, sem Southgate döntéseivel. A kapitányt a szurkolók söröspoharakkal is meghajigálták, ami jelzi az elégedetlenség mértékét. Az angol válogatott a nyolcaddöntőben a szlovákok ellen lépett pályára, de a mérkőzés 0-0-s döntetlennel zárult, ami további csalódást okozhat a szurkolóknak.

A videókban Southgate olyan kijelentéseket tesz, amelyeket valójában sosem mondott, például hogy Rashford egy szörnyű játékos, Maguire az angolok legjobb védője, és Henderson a világ legjobb játékosa, miközben Foden és Grealish is kritikát kapnak tőle. A trágár szóhasználat és a nyelvezet alapján egyértelmű, hogy a videók nem valódiak.

A BBC-nek nyilatkozó angol szurkolók többsége viccesnek találja a videókat, és úgy vélik, hogy ez a klasszikus brit humor része, amely nem árt senkinek. Egyesek szerint az ilyen videók hasonlóak voltak a Premier League-ben az előző bajnoki idényben megjelent edzőkről készült paródiákhoz.

Az angol szövetség azonban nem nézi jó szemmel a helyzetet, és közölte, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az ilyen videók eltűnjenek az internetről. Az angol válogatott eddigi teljesítménye nem volt meggyőző, és bár a továbbjutás mégis elérhető cél lehet számukra, a nyolcaddöntő döntetlenje után kérdéses, hogy milyen messzire juthatnak a tornán. Azonban a deepfake videók elleni harc sikeressége kérdéses marad.